SCHIEDAM- De belangrijkste regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Schiedam kunnen mogelijk worden opgesteld in eenvoudig Nederlands. Dit naar het voorbeeld van de gemeente Maassluis. Daar verschijnt binnenkort een flyer met de vijftien belangrijkste regels uit de APV, opgesteld in begrijpelijke taal.
Het bestaan van de flyer in Maassluis was nog niet doorgedrongen bij het gemeentebestuur van Schiedam, maar burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft er wel oren naar. Lamers: “Het idee is sympathiek, want het past bij onze strategie om op een begrijpelijke manier met onze inwoners te communiceren. Ik heb begrepen dat Maassluis het zelfs als een bijlage bij de APV officieel heeft vastgesteld. Dat maakt het wel heel erg statisch en formeel.”
De burgemeester zegt toe te zullen kijken of een dergelijke flyer ook in Schiedam van toegevoegde waarde kan zijn.
Op de flyer in Maassluis wordt duidelijk gemaakt welke regels er gelden in Maassluis. Waar dat kan, staat het boetebedrag voor de overtreding erbij. Zo blijkt uit de flyer dat het verkeerd aanbieden van afval de burger 95 euro kost en dat slapen op de openbare weg 140 euro kost. Diegenen die een evenement organiseren zonder aanmelding bij de gemeente, lopen het risico dat het evenement wordt stilgelegd.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Ongekend dat je , als Gemeente in je communicatie naar je burgers, moet verlagen , tot het laagst genoten opleidingsniveau van je ingezetenen. De grondwet is ook niet geschreven in Jip en Janneke taal.
Als gemeente kan je beter je energie steken in het organiseren van taalcursussen.
Iemand die de taal niet naar behoren spreekt in de gelegenheid stellen een goedkope of gratis cursus te volgen.
Spreekt men niet voldoende Nederlands en wil men zo’n cursus niet volgen , dan hebben ze hier ook niets te zoeken.
Een goede zaak dat de APV in begrijpelijke taal opgesteld wordt. Een ieder die dan enige moeite heeft genomen om Nederlands te leren kan dit dan lezen en begrijpen.
Ik zie dit liever dan vertaling naar ander talen van de in Schiedam aanwezige bevolkingsgroepen. Het opschrijven in begrijpelijke taal werkt mee aan de integratie van deze bevolkingsgroepen in de Nederlandse gemeenschap.