VLAARDINGEN- Het jonge ooievaarskuiken op de broedpaal in het Holypark te Vlaardingen heeft de aanhoudende regenval niet overleefd en is onderkoeld geraakt. Ondanks de inspanningen van de ooievaarsouders om hun kuiken warm te houden, hebben zij het nest moeten achterlaten.
Deze gebeurtenis werpt een schaduw over het initiatief van Leefbaar Vlaardingen, die vorig jaar een motie voor het plaatsen van ooievaarsbroedpalen succesvol heeft doorgevoerd. Met een investering van 4.500 euro per paal, was het doel om de beschermde ooievaarssoort twee broedmogelijkheden te bieden in de stad. Hoewel de paal in het Marnixpark nog steeds wordt bezocht door een ooievaarskoppel, roept het verlies in het Holypark vragen op over de effectiviteit van deze maatregel.
De discussie binnen de gemeenteraad over de ooievaarsbroedpalen blijft verdeeld. Partijen zoals BvV, CU-SGP, HdS, SBV en de VVD hebben tegen het plan gestemd, met het argument dat de financiële middelen beter kunnen worden ingezet voor onderwijs, zorg en veiligheid. Zij benadrukken dat er belangrijkere zaken zijn dan het aantal ooievaars in Vlaardingen.
Ooievaars hebben een voorkeur voor open landschappen met voldoende water en grasland, een habitat die in Vlaardingen niet optimaal aanwezig is. Dit maakt het voor de grote vogels moeilijk om geschikte nestplaatsen te vinden, zelfs met de geïnstalleerde broedpalen.
Dit kunnen de klimaat gekkies goed gebruiken …
Het gaat hier om de natuur. Dus zal er altijd sterfte zijn. Als alle jongen in leven zouden blijven dan zal Nederland overspoeld worden met Ooievaars. In Delft is men al langere tijd bezig met het bieden van broedplaatsen voor de Ooievaar. Als je nu door dit gebied rijdt dan zijn deze vogels overal waar te nemen. Er vinden zelfs gevechten plaats voor een plekje op de lantarenpalen langs rijksweg A13.
Hoe smaken die beesten eigenlijk?