WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONZEKERHEID STROOMOPWAARTS BIJ PLANNEN NIEUW KABINET

SCHIEDAM- Voor Stroomopwaarts is het onduidelijk wat een nieuw kabinet in petto heeft, met alle gevolgen voor het toekomstig beleid. In de Kaderbrief 2025, die onlangs aan de drie waterweggemeenten is gepresenteerd, worden de hoofdlijnen en beleidskeuzes voor de komende jaren uiteengezet. Deze zijn in overeenstemming met de strategische visie op werk en inkomen die door de gemeenteraden en het algemeen bestuur in 2021 is vastgesteld.

De huidige onzekerheid over de samenstelling van het nieuwe kabinet en hun programma’s werpt vragen op over mogelijke veranderingen in het rijksbeleid binnen het sociaal domein. Hoewel de ontwerpbegroting voor 2025 is gebaseerd op het huidige beleid, houdt Stroomopwaarts rekening met mogelijke aanpassingen in 2024, afhankelijk van het nieuwe regeerakkoord.

Het Centraal Planbureau voorspelt een stijging van het aantal bijstandsgerechtigden in 2024 en 2025. Stroomopwaarts anticipeert op deze trend in haar ramingen en is van mening dat de gemeentelijke BUIG-middelen (belastinggeld door het Rijk herverdeeld om alle uitkeringen te betalen) voldoende zullen zijn. De focus ligt op het creëren van banen met loonkostensubsidie en het verbeteren van de uitstroom naar werk. Een herijking van het interne proces staat gepland voor het eerste halfjaar van 2024 om de gestelde hoge ambities waar te maken.

Het werkleerbedrijf ervaart financiële druk, voornamelijk door een daling in het aantal detacheringen van WSW-medewerkers. Als reactie hierop streeft Stroomopwaarts naar het realiseren van groepsdetacheringen om deze neerwaartse trend te keren.

Met de presentatie van de Kaderbrief 2025 wordt van de raad verwacht dat zij kennis neemt van de plannen en zich voorbereidt op de zienswijzeprocedure voor de begroting van 2025.

Eén gedachte over “ONZEKERHEID STROOMOPWAARTS BIJ PLANNEN NIEUW KABINET

  1. Stroomopwaarts MVS is een privaatrechtelijke rechtspersoon en geen bestuursorgaan. Dat Stroomopwaarts MVS zich eind november vorig jaar tot Openbaar Lichaam heeft uitgeroepen op grond van een vooralsnog onbestaanbaar delegatiebesluit wil zeggen dat de MVS-gemeenteraden het achterst kunnen afvegen met alles waar het briefhoofd van Stroomopwaarts MVS op staat.

    Met een nieuw en dan echt besluit kunnen de MVS colleges hooguit een echte Bedrijfsvoerings Organisatie (BVO) optuigen en zo”n BVO komt geen beleid toe.

    De zuidelijk gelegen buur-gemeenten hadden ook zo’n nep ‘openbaar lichaam’ (BAR-organisatie) dat nu zou moeten doorgaan voor een BVO die het volgens de verantwoordelijke colleges altijd al zou zijn geweest. Men vergeet hier echter bij te vertellen dat de BAR, zou al sprake kunnen zijn van een BVO (dus niet!) , dan – net als Stroomoipwaarts MVS – jarenlang onrechtmatig heeft gehandeld door beleid te voeren dat een (echte) BVO niet toe komt. Om nog maar niet te spreken van de daarmee gepaard gaande privacy-schendingen, door de accountants gemelde malversaties middels ‘onmogelijke’ boekhoudkundige handelingen (zie verslagen SOW) etc.

    Of privaatrechtelijke rechtspersonen als Stroomopwaarts MVS en de BAR-organisatie wel pseudo-bestuurlijk kunnen worden opgeleukt als nu het geval lijkt en onder dezelfde handelsnaam en gepretendeerd bestuurlijke status kunnen doorgaan is nog maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *