ROTTERDAM- Rotterdam werkt mee aan een landelijk onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Leiden en Wageningen, naar de effecten van verlichting op natuur en mensen. Deze studie moet bijdragen aan toekomstige keuzes over het combineren van veiligheid en natuurbehoud in de stad. Ondertussen geven Rotterdammers aan zich onveilig te voelen in parken na zonsondergang, terwijl de gemeente bij het verlichten van deze gebieden rekening houdt met het welzijn van flora en fauna. Volgens het Lichtplan Rotterdam blijft verlichting beperkt tot hoofdroutes, om zowel sociale veiligheid te bevorderen als de ecologische omgeving te beschermen.
De hoofdroutes in grote parken, zoals het Kralingse Bos en het Zuiderpark, zijn voorzien van verlichting om veilige doorgangen te creëren. Tegelijkertijd blijft een groot deel van de parken donker om de natuurlijke omgeving niet te verstoren. De gemeente laat weten dat het beschermen van biodiversiteit, zoals dieren die gevoelig zijn voor licht, een belangrijke overweging is bij het inrichten van parken.
Hoewel de meeste parken, zoals het Vroesenpark en Het Park (bij de Euromast), open blijven na zonsondergang, zijn sommige kleinere parken zoals het Dakpark en het Essenburgpark afgesloten om overlast of ecologische verstoring te voorkomen. Politie en handhaving surveilleren regelmatig in parken, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan locaties met meldingen van overlast.
Je kunt de veiligheid verhogen door minder schorem te importeren…..
Precies. Grenzen dicht en kom met een terugkeerbeleid!