VLAARDINGEN- Waar in Vlaardingen woekert de Japanse Duizendknoop en wordt het geen tijd om een meldpunt Japanse Duizendpoot in te stellen door de gemeente Vlaardingen? Oppositiepartij ONS.Vlaardingen heeft deze vragen voorgelegd aan het stadsbestuur nu bekend is dat de plant in elk geval is opgedoken in de bermen bij het verkeersknooppunt Vijfsluizen. ONS denkt al aan het afgeven van een ‘winst waarschuwing’ aan de ontwikkelaar van dat gebied, met het oog op de komende woningbouw op Vijfsluizen.
Over de oprukkende Duizendknoop in onze regio kon u vorig jaar augustus als eerste al lezen bij Waterweg Actueel. Nu berichten ook andere media over de plant.
ONS stelt vast dat er de afgelopen dagen verschillende publicaties zijn geweest over de Japanse terreurplant. De plant verwoest niet alleen de huidige flora, maar gaat dwars door funderingen van huizen, rioleringssystemen en geasfalteerde wegen.
Volgens ONS is het ook zorgelijk dat banken geen meer hypotheken verstrekken als bekend is dat de Japanse Duizendknoop voorkomt. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels Code Rood afgekondigd en vorige week werd bekend dat een woningbouwproject op de Groen Hilledijk op Rotterdam-Zuid mogelijk stil komt te liggen vanwege de groei van de terreur plant. De aanwezigheid van de plant zorgt ervoor dat de huizen wellicht onverkoopbaar zijn geworden.
GEEF UW MENING!!
Laat weten wat u vind. Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar onthoudt: reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Ehm, nee…sorry, maar jullie moeten nu echt niet gaan doen alsof jullie met z’n allen iets “ontdekt” hebben.
Want wie ook maar een klein beetje geinteresseerd is in nieuws en actualiteiten, ziet al heel lang overal alarmberichten over de oprukkende Japanse Duizendknoop. Zowel nationaal als internationaal gebied is er al jaren paniek alom. Maar fijn dat u eindelijk wakker bent.
Zelf heb ik afgelopen jaren herhaaldelijk brandhaarden van de Fallopia japonica gemeld bij: de Gemeente Vlaardingen, Irado Schiedam, en een niet nader te noemen volkstuinvereniging waar een ONS vertegenwoordiger in het bestuur zit.
De opzichters in Vlaardingen weten – zo fijn – onmiddellijk altijd precies over welke locatie ik het heb, en leggen het hoe en waarom van hun handelswijzes. Ze wijzen er fijntjes op dat ze intern, zonder veel ruchtbaarheid, de situatie in de gaten houden. Dat ze al jaren inventariseren, monitoren en beheren, soms ook nog in samenspraak met omwonenden.
Dus, ONS… in het Vlaardings groen zijn ze bekend met de situatie, hoor! En ze geven gewoon antwoord op uw vragen. Maar klop vooral niet aan bij de rest! Zoals een Irado, of een ONS! Daar krijg je glazige blikken toegeworpen je als burger of werknemer melding maakt, of vraagt naar beleid. Men kan je daar geen antwoord geven, simpelweg omdat men werkelijk waar geen enkel idee heeft waar je het over hebt.
Sterker nog, een bedrijf als Irado, waar de gemeente Vld grootaandeelhouder van is, heeft niet eens een protocol voor Japanse Duizendknoop. Leidinggevenden aldaar instrueren werknemers om de wortelresten bij het groenafval te gooien, hoewel wortelresten altijd bij het restafval moeten om verbrand te worden. Want de wortelresten overleven het composteringsproces! Dat is nu juist een van de redenen dat deze plant ‘onuitroeibaar’ genoemd wordt.
Dit betekent ook dat bvb die alleraardigste zakjes gratis compost die Gem. Vld en Irado jaarlijks blijmoedig uitdelen aan argeloze burgers feitelijk als smetbronnen beschouwd dienen te worden. Het is vervuilde grond. Houden jullie daar wel even rekening mee, jongens?
ONS, zet jezelf niet zo voor schut met deze theatrale persvoorstelling. Ga eerst maar eens wat huiswerk doen.
Regel een protocol. Zet wat in de APV. Geef ons een meldpunt. Gooi er een kinderlijke bewustwordingscampagne tegenaan. Geef aannemers, chauffeurs en groenmedewerkers een kaart mee. Plak wat stickers op containers en wat kleurige posters bij de afvalaanbiedstations. Dat zou allemaal al heel veel schelen. En neem ook eens contact op met bvb Bureau Stadsnatuur Rotterdam, want die hebben een openbaar online meldpunt, en een digitale map voor deze regio.
Voorts zou het voortaan wel heel prettig zijn als jullie eens normaal zouden kunnen reageren op vragen en meldingen. Dan wekt een professionele indruk, en toont aan dat jullie op de hoogte en betrokken zijn.
Een belangrijke vraag is ondertussen wel hoeveel nieuwe smethaarden de Gemeentes eigenlijk zelf veroorzaken door de onwetendheid en nalatigheid?
Zoals via het hergebruik van vervuilde grond? En tijdens grootschalige bouwwerkzaamheden? En wegens het niet correct verwerken van afval?
Zou het nalaten van controles daarin soms een rol kunnen spelen? En dan in het bijzonder nalatigheid inzake controles en inspecties die door de lokale overheden zelf uitgevoerd moeten worden, hmm??????
Misschien zie ik het verkeerd, maar volgens mij liggen daar wat aandachtspunten voor jullie?