WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONKRUID OVERWOEKERT VOORMALIG OEVERBOS VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het onkruid tiert welig op de vlakte van het voormalige Oeverbos langs de Waterweg (Het Scheur) in Vlaardingen. Tot zeker op heuphoogte verdringen onder meer distels en brandnetels elkaar. Tussendoor staat een enkel twijgje in een poging de vlakte in de toekomst weer te voorzien van bomen. Alleen het veld voor naaktrecreatie is gemaaid.

Het oostelijk deel van het Oeverbos werd in 2016 als eerste gekapt, vanwege aanleg van de Blankenburgtunnel. Beloofd werd dat het volledig verdwijnen van het groene recreatiegebied tijdelijk zou zijn, maar een deel van de nieuwe beplanting slaat niet aan. Staatsbosbeheer is daarom vorig jaar begonnen met het verwijderen van deze beplanting. Volgens Staatsbosbeheer is door twee droge zomers en een zeer natte winter schade ontstaan aan het nieuwe groen en de bestaande bomen. Ook is geconstateerd dat bij hevige en langdurige regenval, het water niet snel genoeg wegloopt. Hierdoor kunnen een aantal paden tijdelijk onderwater staan.

Ondertussen staat wel vast dat de vlakte binnenkort wordt voorzien van twee extra windturbines en onder het metrospoor van het nieuwe Krabbepark in Vlaardingen-West komt een tunneltje naar het voormalige Oeverbos.

In 2019 is een poging gedaan tot het aanleggen van nieuwe ligweides, door een berg zand te verspreiden over het oostelijk deel van het voormalige Oeverbos. Met het zand werd de kale vlakte overdekt, omdat daar eerder bodemvreemd materiaal (asbest) is aangetroffen.

Het Oeverbos is in de jaren ‘60 van de vorige eeuw opgehoogd met vervuild havenslib en is de afgelopen jaren gelijktijdig gesaneerd met de start van de realisatie van de Blankenburgverbinding.

2 gedachten over “ONKRUID OVERWOEKERT VOORMALIG OEVERBOS VLAARDINGEN

  1. O ja joh? Is het nu de schuld van het weer en het ‘onkruid’?

    Hoe ging het ook weer? Eerst stiekem preventief een bos rooien. Dan de achtergebleven vlakte volstorten met industrieel verontreinigde grond, dat asbest, plastic en metaalresten bevat. Vervolgens concluderen dat de grond niet gesaneerd kan worden, omdat dit ’te duur’ is.
    Dan opperste verbazing veinzen als de nieuwe aanplant terplekke verdroogt omdat het noodzakelijke inwateren van de aanplant ’te duur’ was. En dan het enige groen dat nog wil groeien op de ambtelijke asbest stuifzanden, bestempelen als “onkruid.”

    Deze hele ramp is de schuld van Vlaardingse ambtenaren.
    Hoeveel miljoenen het zou de gemeenschap besparen als zij gewoon eens hun werk deden?

    O, en nog wat…. Dit is de 21e eeuw. Wat hier “onkruid” genoemd wordt staat tegenwoordig bekend als inheemse “pioniersplanten”. Deze pioniersplanten bereiden de komst van inheemse kolonistensoorten voor. En zodra de kolonisten zich vestigen, is de komst van vaste plantengemeenschappen, met meer biodiverse soorten, verzekerd. De insecten, vogels, amfibieën en zoogdieren zullen terugkeren En ‘als vanzelf’ zullen talloze heesters en bomen oprijzen.

    Per saldo functioneert “onkruid” dus beter dan ambtenaren. Het werkt nota bene GRATIS voor ons. Het voert zeer gespecialiseerd werk uit. Het gaat bodemverdroging en ‘klimaatopwarming’ tegen. Het produceert zuurstof. Het verrijkt de biodiversiteit. Win/win situatie, toch?

    Dus…. laat dit “onkruid” met rust, want het functioneert beter dan de Vlaardingse ambtenarij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *