SCHIEDAM- Om de kwaliteit en de toegankelijkheid van het inclusief onderwijs in Schiedam te garanderen, voert de onderwijsinspectie jaarlijks een evaluatie uit over de naleving van de afspraken die op bestuurlijk niveau zijn gemaakt. Dat laat het stadsbestuur weten in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad. Het doel van deze afspraken is dat ieder kind naar de school van haar/zijn keuze kan gaan, en wordt onderwezen op een niveau dat bij hen past. De onderwijsinspectie rapporteert jaarlijks over de mate waarin scholen in Schiedam zich houden aan deze afspraken.
Inclusief onderwijs is een onderwijsmodel waarin alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, bekwaamheden en beperkingen, samen in één klaslokaal worden onderwezen. Dit onderwijsmodel streeft naar het creëren van een omgeving waarin iedereen gelijke kansen krijgt en waar verschillen worden geaccepteerd en gevierd.
Inclusief onderwijs verschilt van passend onderwijs, dat sinds 2014 in Nederland is ingevoerd. Passend onderwijs betekent dat alle leerlingen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Dit kan een reguliere school zijn, maar ook een speciale school als er intensieve begeleiding nodig is. Inclusief onderwijs gaat een stap verder en wil dat zoveel mogelijk leerlingen ‘thuisnabij’ naar dezelfde school gaan, en hier onderwijs, en waar nodig zorg, op maat krijgen. Inclusief onderwijs is ook een verplichting die voortvloeit uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap, dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. In dit verdrag staat dat de overheid een ‘inclusief onderwijssysteem’ dient te waarborgen. Het kabinet wil daar stapsgewijs naar toewerken richting 2035.