WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONDERWIJSCONFERENTIE ROTTERDAM OM LEERPRESTATIES TE VERBETEREN

ROTTERDAM- In Rotterdam wordt een twee­daagse Onderwijsconferentie georganiseerd, een initiatief van de gemeente en Rotterdamse schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs. De conferentie is de start van een ambitieus onderwijsbeleid gericht op het verbeteren van leerprestaties voor alle kinderen in de stad.

Wethouder Said Kasmi (D66): ‘Onderwijs is de ruggengraat van onze samenleving en dé sleutel tot gelijke kansen. Investeren in onderwijs is de krachtigste investering die je kunt doen voor de toekomst.’ Rotterdam kiest voor een evidence-informed aanpak, waarbij wetenschappelijk onderbouwde methoden worden ingezet om onderwijsprofessionals effectief te ondersteunen in het aanpakken van onderwijsuitdagingen.

Met de nadruk op High Dosage Tutoring, waarbij tutoren extra ondersteuning bieden in een 1-op-1 of 1-op-2 setting, hoopt de stad leerachterstanden in taal en rekenen te verkleinen. De aanpak Thuis in Taal ondersteunt jonge kinderen in hun taalontwikkeling door samenwerking met ouders, zodat zij spelenderwijs bijdragen aan de groei van hun kinderen.

De Onderwijsconferentie biedt meer dan 100 sessies waar leraren, schoolleiders en wetenschappers kennis en ervaring delen. Kasmi ziet de conferentie als een kans om samen te werken aan een toekomstbestendig onderwijssysteem: ‘Het gaat over kansen voor onze kinderen en daarmee de toekomst van onze stad.’

Een derde van de leerlingen verlaat het onderwijs zonder voldoende vaardigheden in lezen, schrijven en rekenen – wat in feite betekent dat ze praktisch analfabeet zijn. Veel leerlingen komen al met taal- en rekenachterstanden het onderwijs binnen. Dit kan liggen aan onvoldoende voorbereiding op de basisschool, gebrek aan een stimulerende leeromgeving thuis, of taalproblemen. Als de basisvaardigheden niet op tijd en op de juiste manier worden opgebouwd, wordt het steeds moeilijker om op latere leeftijd te ‘inhalen’.

Veel jongeren, vooral in stedelijke gebieden, groeien op in een omgeving waar de taalontwikkeling achterblijft. Ouders die zelf minder goed Nederlands spreken, of niet genoeg in staat zijn om hun kinderen te ondersteunen, dragen bij aan deze taalachterstand. Het gebrek aan taalstimulering thuis is een belangrijke oorzaak van analfabetisme op jonge leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *