HOEK VAN HOLLAND- Koning Willem-Alexander heeft Hans van Aalst benoemd tot Lid in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij heeft de Koninklijke onderscheiding ontvangen tijdens de viering van het 36-jarig bestaan van Stichting Fort aan den Hoek van Holland. De onderscheiding is uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).
Van Aalst (1944) heeft zich op verschillende manieren ingezet voor het behoud en de promotie van het militair erfgoed van Nederland. Hij is niet alleen secretaris van Petanque Vereniging Markeer, een vereniging die de Franse sport van jeu de boules beoefent, maar hij heeft ook jarenlang vrijwillig de rol van voorzitter vervuld van de ondernemingsraad en de personeelsverenging bij zijn voormalig werkgever Synres, een bedrijf dat gespecialiseerd is in harsen en coatings.
Als bestuurslid van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum in Hoek van Holland, dat onder de vlag van Stichting Fort aan den Hoek van Holland valt, is Van Aalst al sinds 1987 actief betrokken bij het beheer en de tentoonstelling van de historische collectie. Toen het museum in 2015 noodgedwongen moest verhuizen naar de bunker in het Vinetaduin, nam hij het voorzitterschap op zich. Onder zijn bezielende leiding zijn onder meer de archief- en museale stukken veilig overgebracht en worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd voor schoolklassen en andere geïnteresseerden. Van Aalst combineert deze functie met zijn werk als bestuurslid en waarnemend voorzitter van de Stichting Maasmond, een andere stichting die zich inzet voor het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en een deel van de museale collectie beheert.
In het verleden was Van Aalst ook actief als voorzitter van Stichting Get Hoekt, een stichting die zich richtte op het stimuleren van het toerisme in de toenmalige deelgemeente Hoek van Holland. In die rol verzorgde hij de marketing, de promotie en de organisatie van het toeristisch beleid voor het gebied.
De Orde van Oranje-Nassau is een ridderorde die in 1892 is ingesteld door Koningin Wilhelmina. Sinds 1996 kent de orde zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Personen die zich voor de samenleving op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau.