WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONDERGRONDS AFVALSYSTEEM SCHIEDAM-OOST WORDT VEEL OMVANGRIJKER

SCHIEDAM- Niet alleen de beoogde woontorens op Schieveste worden aangesloten op het toekomstig ondergronds afvalsysteem, maar ook andere projecten in Schiedam-Oost. Dat verduidelijkt de gemeente. Het gaat daarbij om Terras aan de Schie op het Stationsplein, s’MAAK op de kop van de Singel en de nieuwbouw op de Peperkliplocatie. Alle bewoners van deze projecten zullen hun afval via een volledig automatisch ondergronds systeem (OAS) kunnen aanbieden. De gemeente Schiedam tekende vandaag een contract met Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV, Civiele Aannemerscombinatie Schieveste v.o.f. en Envac Sweden om het systeem aan te leggen.

Het OAS verzamelt afval dat door bewoners in aparte inwerpopeningen wordt aangeboden. Het afval komt in een ondergrondse buffer terecht en wordt vervolgens met een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur via ondergrondse buizen afgevoerd naar een verzamelstation aan de rand van de wijk. Daar wordt het automatisch gescheiden in verschillende containers, waarna vrachtwagens het afval naar verwerkingsbedrijven brengen.

De voordelen van dit systeem zoden groot zijn. Het zorgt voor een schonere openbare ruimte, minder geluidsoverlast en een veiligere omgeving doordat er geen vuilniswagens door de wijk hoeven te rijden. Bovendien worden pieken in de afvalaanvoer en uitstoot van fijnstof beter beheerst.

Wethouder Cemil Kahramanoğlu (Denk) noemt het OAS een slimme oplossing: ‘Het systeem maakt het mogelijk om de afvallogistiek in Schiedam efficiënter te organiseren zonder dat inwoners hier extra kosten voor hoeven te maken.’

De foto is gemaakt door Look J. Boden. Op de foto van links naar rechts:
Niklas Karlsson, CEO Envac Sweden en Regional President North Europe
Cemil Kahramanoğlu, Wethouder gemeente Schiedam
Jaap Kamp, Directeur Civiele Aannemerscombinatie Schieveste
Marco van Brecht, Directeur Dura Vermeer Infra regionale projecten
Wethouder Antoinette Laan (VVD) wijst op de praktische voordelen voor een autoluwe wijk als Schieveste: ‘Traditionele afvalinzameling zou niet geschikt zijn voor deze parkachtige en autoluwe locatie. Dit systeem past perfect bij de ambitie om Schiedam een aantrekkelijkere woonomgeving te maken.’

De aanleg van de eerste leidingen start in het tweede kwartaal van 2025. De bouw van de OAS-terminal staat gepland voor het eerste kwartaal van 2027. Eind 2027 of begin 2028 zullen de eerste woningen daadwerkelijk worden aangesloten op het systeem.

Het OAS heeft zijn oorsprong in Zweden, waar het al sinds 1961 wordt toegepast. In Nederland functioneert een vergelijkbaar systeem in Almere naar volle tevredenheid. Voor Schiedam blijft afvalinzamelaar Irado verantwoordelijk voor het beheer en de verwerking van het ingezamelde afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *