SCHIEDAM – De bouwbedrijven die werken aan de aanleg van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam, beëindigen per direct de samenwerking met de Duitse onderaannemer Rugovac, die beschuldigd wordt van uitbuiting van zijn werknemers. Dat maakte het consortium, bestaande uit Heijmans, Boskalis en VolkerWessels, donderdag bekend.
De bedrijven hebben na vragen van de vakbond FNV Bouw over Rugovac een onafhankelijk accountantsbureau de personeelsadministratie van de Duitse betonvlechter laten doorlichten. De bond beticht het bedrijf al maanden van uitbuiting van de Spaanse en Portugese bouwvakkers die aan de A4 werken. Zij zouden worden onderbetaald en geïntimideerd.
Uit het onderzoek naar de 157 werknemers die van april tot en met december 2013 voor Rugovac aan de slag zijn geweest, is volgens het consortium gebleken dat het bedrijf ,,niet juist” heeft gehandeld. De onderaannemer had zijn papieren niet op orde en betaalde bovendien zijn personeel niet conform de geldende cao. Niet alleen het loon schoot tekort, maar ook verlofdagen en afgedragen premies, aldus een woordvoerster namens het consortium.
De betreffende werknemers worden daarvoor volledig gecompenseerd, zei de woordvoerster. De extra kosten die dat met zich meebrengt, zijn voor rekening van het consortium, niet van opdrachtgever Rijkswaterstaat. Hoe hoog die strop uitvalt, is nog niet duidelijk. Met de aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam is een bedrag van rond de 300 miljoen euro gemoeid.
De werknemers die betrokken zijn bij de werkzaamheden aan de A4 kunnen gewoon aan het werk blijven. Zij moeten dan voor de duur van het project in dienst treden van een ander bedrijf met een betere reputatie, dat zich wel houdt aan de cao voor de bouwnijverheid.