SCHIEDAM- Schiedam neemt deel in een samenwerkingsverband om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) aan te zetten bij wat wordt genoemd ‘het verduurzamen van hun woningen’. Dit initiatief wordt gesteund door demissionair minister Hugo de jonge (CDA), de vier grote gemeenten (G4) en diverse andere (middel)grote gemeenten. Schiedam heeft al de grootst mogelijke moeite met dit in de wijk Groenoord, waar de gemeente dreigt de gaskraan definitief dicht te draaien, tegen de wens van veel bewoners.
Met subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties begeleidt de gemeente Schiedam momenteel een pilotproject in Groenoord. Hier wordt van VvE’s verwacht dat zij overgaan tot wijzigen van de splitsingsakte, een noodzakelijke stap om aan te sluiten op het restwarmtenet van Eneco.
In samenwerking met drie VvE’s en advocatenkantoor Van der Feltz heeft de gemeente een modelwijziging voor de splitsingsakte ontwikkeld. Dit model maakt collectieve besluitvorming en subsidieaanvragen mogelijk voor zaken die nu nog individueel eigendom zijn, zoals geisers en boilers in de keuken. Het model kan worden aangepast aan de specifieke situatie van elke VvE.
Indien eigenwoningbezitters in Groenoord aansluiten op het warmtenet van Eneco, moeten zij een extra hypotheek afsluiten met een rente van 1,2% en een looptijd van 30 jaar. Voor galerijwoningen uit de jaren 1965 betekent dit een investering van 14.848 euro per huishouden. Een aanzienlijk deel van de VvE’s in Groenoord blijft echter terughoudend.
Wordt toch doorgedrukt hoor, lange teentjes he?
Tuurlijk wordt het doorgedrukt.
Denk gaf de doorslaggevende steun aan dit onzinnige project. Ze zijn als de dood dat als het onverhoopt niet doorgaat, ook het moslim bejaardentehuis er niet komt.