WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OMSTREDEN VLAG IN TOP OP VLAARDINGS MONUMENT

VLAARDINGEN- Op de molen Aeolus in Vlaardingen wappert een regenboogvlag met het woord ‘vrede’, terwijl het vlagvertoon op de nabijgelegen watertoren beperkt blijft tot de nationale driekleur. Ook bij het stiltecentrum in de voormalige Maria kapel wappert de regenboogvlag. Dit is een van de activiteiten in het kader van de PAX Vredesweek, maar zowel de vlag als de organisatie PAX zijn omstreden.

De regenboogvlag, ontworpen door Gilbert Baker in 1978, is anno 2024 wereldwijd erkend als symbool van de zogenaamde LGBTQ+ gemeenschap, maar binnen deze ingelijfde groepen is de vlag al jaren onderwerp van discussie over representatie. Veel homo’s voelen zich niet vertegenwoordigd door de gesubsidieerde, zelfbenoemde belangenbehartigers achter de vlag. Nieuwe ontwerpen, zoals de Progress Pride Flag, voegen extra kleuren toe om ook transseksuelen en zelfs pedofielen te vertegenwoordigen, wat tot nog meer controverse leidt. Daarnaast verwerpen ook conservatieven de vlag, omdat deze botst met traditionele opvattingen over het gezin en zij de vlag zien al een van de vele pogingen om bestaande waarden en normen te veranderen. De regenboogvlag vertegenwoordigt een politieke agenda die zij beschouwen als strijdig met de menselijke natuur en ondermijning van eeuwen oude opvattingen over huwelijk en seksualiteit. De regenboogvlag wordt daarom gezien als een symbool van verdeeldheid en intolerantie.

De drijvende kracht achter het vlagvertoon in Vlaardingen is de organisatie PAX. Eveneens zeer omstreden. De onthulling van de vele misbruikschandalen binnen de Katholieke Kerk begon midden jaren ’90 in Nederland bij PAX, dankzij hun toenmalige secretaris Jan ter Laak (1938-2009). In 1996 werd de eerste aanklacht tegen Ter Laak ingediend. Tijdens zijn tijd als omroeppastor in de jaren ’70 zou Ter Laak intieme contacten hebben gehad. Er volgden meer aanklachten, vooral uit de kringen van Pax Christi, met minderjarige jongens. Ter Laak verdween uit de publieke belangstelling en PAX zweeg in alle talen. In 1997 werd Ter Laak uit de priesterstand ontheven, maar PAX laat de regenboogvlag wapperen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *