SCHIEDAM- Het openbaar ministerie in Rotterdam reageert niet op hardnekkige geruchten dat de dader van de Schiedamse kermismoord al jaren in Nederland verblijft. Vandaag precies 44 jaar geleden maakte de toen 24-jarige Turk Aydin Ildir met messteken een einde aan het leven van Schiedammer John Gijbels. Direct na het neersteken van Gijbels op de Schiedamse kermis van 6 augustus 1976 maakte Ildir zich uit de voeten en vluchtte naar zijn thuisland Turkije. Zijn naam stond nog enkele jaren op de lijst van Interpol, maar zonder resultaat.
Slachtoffer Gijbels is in betrekkelijke stilte begraven en over de kermismoord werd decennia niet meer gesproken. Tot de familie van het slachtoffer vorig jaar alsnog een gedenkteken mocht plaatsen op het Emmaplein: een bescheiden zwarte tegel met grijze opdruk. Heel dicht in de buurt van de exacte plaats waar de toen 21-jarige Gijbels meerdere dolksteken te verduren kreeg. ‘Times were when. Times that won’t be back again’, staat op de tegel. Een regel tekst uit een hit van de Volendamse popgroep The Cats. Gijbels was een van hun fans.
De doofpot rond de Schiedamse Kermismoord heeft alles te maken met de manier waarop de Anne Frank Stichting in de loop der jaren de geschiedenis heeft herschreven. Door de Anne Frank Stichting wordt de moord op Gijbels opgevoerd als ‘de eerste in Nederland waar extreemrechts garen bij probeerde te spinnen’.
De politieke partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft destijds pamfletten verspreid tijdens de rellen die volgde op de kermismoord. ‘Vanwege deze extreemrechtse betrokkenheid is Schiedam een soort scharnierpunt in de naoorlogse geschiedenis van racistisch en extreemrechts geweld in Nederland’, meldt de Anne Frank Stichting op de eigen website. ‘De vijf jaar eerder opgerichte NVU is niet verantwoordelijk voor de rel, maar heeft wel geprobeerd de opwinding erover in banen van vreemdelingenhaat te leiden. Vanaf nu zal dit vaker het geval zijn’, meent de Anne Frank Stichting heden ten dage.
De Schiedamse kermismoord beheerste in de eerste weken van augustus 1976 alle media. Vooral vanwege de rellen die daarop uitbraken. Kranten schreven over ‘een gespannen situatie tussen jonge Schiedammers en Turkse inwoners’. Er ontstonden massale vechtpartijen waarbij enkele honderden mensen betrokken waren. De in Schiedam wonende Turken, destijds ongeveer 1.400, voelde zich bedreigd en durfde hun woning niet te verlaten uit angst voor nieuwe vechtpartijen. Enkelen van hen hebben de politie destijds om bescherming gevraagd.
De steekpartij ontstond na een ruzie zonder aanleiding. Daarbij trok Ildir een mes waarmee hij meermaals op Gijbels instak. Ook een vriend van Gijbels raakte gewond, maar hij overleefde de aanval van de Turkse messentrekker. Gijbels overleed op weg naar het ziekenhuis.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Hier de zus van John Gijbels. Ik vind het verschrikkelijk dat er voor mijn broer nooit iets gedaan is; net 20 jaar en zo uit het leven gerukt. Als er nu iets gebeurt kwa moord kan alles, maar dat van mijn broer is in de doofpot gestopt.Ben blij met de gedenktegel, maar dat haalt het verdriet niet weg. Ik vind het schandalig. Mis mijn broertje nog elke dag. Het was zo’n lieve jongen, maar ja, wij mogen niks zeggen, hé. Schijnt normaal te zijn. Triest en verdrietig, mevrouw Van Diejie
Ik kan alleen zeggen ; Veel sterkte hoor mevrouw ………….. En over die gewetenloze schoft ; Die zit reken maar al jaren een paar keer per week een wit voetje te halen bij Allah , in een of andere moskee.
Wat triest. En naar dat er zo weinig aandacht voor is geweest. Als het zo is dat hij weer in Nederland is, dan hoop ik dat er alsnog gerechtigheid zal plaatsvinden. Sterkte bij dit alles.
Er is helaas geen onderbouwing te lezen voor de stelling dat de Anna Frank Stichting de geschiedenis zou hebben herschreven. Zulke boude uitspraken verdienen dat wel. Ook ontbreekt er een link naar de website waar de Anna Frank Stichting dat ‘heden ten dage’ nog stelt. Wat ook niet kan. Bijna 50 jaar later is het allang ingehaald door hoe de jaren na deze laffe moord zijn gegaan.
Vreemd stuk. Opinie lijkt het wel.