WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OLIEVLEK GEEN BELEMMERING VISSERS BIJ VLAARDINGER DRIESLUIZEN

VLAARDINGEN- Het is zaterdagmiddag en jongens werpen onbezorgd hun hengels uit in het water bij de Vlaardinger Driesluizen. Het blijft een populaire visplek, zelfs nu er oliebooms in het water liggen vanwege de olievlek die vrijdag werd ontdekt. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de olie op te ruimen. Dit gebeurt door het plaatsen van de oliebooms in het water, die de olie zowel tegenhouden als opnemen.

Olievervuiling in waterlichamen kan ernstige gevolgen hebben voor de visstand en het ecosysteem. Olie vormt een dunne laag op het wateroppervlak, waardoor het zonlicht wordt geblokkeerd. Dit belemmert de fotosynthese van waterplanten en algen, die onmisbaar zijn voor de zuurstofproductie in het water. Een verminderde zuurstofproductie kan leiden tot zuurstoftekorten, wat schadelijk is voor vissen en andere waterorganismen.

Daarnaast kunnen vissen direct worden vergiftigd door de olie. De chemische stoffen in olie kunnen de kieuwen van vissen beschadigen, waardoor ze moeite hebben met ademhalen. Ook kunnen vissen olie inslikken of opnemen via hun huid, wat leidt tot interne schade en zelfs de dood. Jonge vissen en larven zijn bijzonder kwetsbaar voor olievervuiling, wat de populatiegroei kan belemmeren en de biodiversiteit kan verminderen.

Verder kan olievervuiling de voedselketen verstoren. Vissen die worden vergiftigd door olie kunnen sterven of ziek worden, wat gevolgen heeft voor roofdieren die afhankelijk zijn van deze vissen als voedselbron. Dit kan leiden tot een afname van de populaties van roofdieren en een verstoring van het natuurlijke evenwicht in het ecosysteem.

De vervuiling in Vlaardingen lijkt veroorzaakt te zijn door een schip en bilgewater; het water dat zich verzamelt in het laagste deel van een schip, ook wel de bilge genoemd. Dit water kan vervuild raken door olie, brandstof en andere afvalstoffen aan boord. Schepen hebben speciale pompsystemen om bilgewater veilig af te voeren, volgens strikte regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *