SCHIEDAM- Giardino Musicale brengt vanavond een muzikale ode aan de Lage Landen in ’t Huis te Poort (Dam 30) in Schiedam. In het programma ‘O Nederland’ laat Giardino Musicale horen hoe de muziek in de lage landen vanaf de Gouden eeuw tot bloei kwam.
Rembrandt, Vermeer, Frans Hals… Vraag op straat om een paar bekende schilders uit de Nederlandse historie te noemen en de namen rollen er zó uit. Maar wanneer het om componisten gaat, wordt het wat moeilijker. Van Sweelinck kunnen we ons nog herinneren dat zijn portret ooit het briefje van 25 gulden sierde, maar waren er nog meer?
Jan Pieterszoon Sweelinck wordt gezien als de belangrijkste componist uit de Noordelijke Nederlanden op de grens van Renaissance en Barok. Van hem zijn onder andere ruim 70 werken voor toetsinstrumenten overgeleverd. Uit het zuiden kwam de Antwerpse componist Nicolaus a Kempis, bekend om zijn sinfoniae voor huiselijk gebruik. En dan was er de edelman Unico van Wassenaer, die vanwege zijn status als diplomaat, in het geheim componeerde. En tot slot waren er diverse componisten die vanuit het buitenland naar Holland kwamen om deel uit te kunnen maken van het rijke culturele leven van de toenmalige wereldstad Amsterdam.
Maar natuurlijk was er ook de volksmuziek. In herbergen waren vaak instrumenten beschikbaar voor iedereen die erop kon spelen. Er werd samen gespeeld en gezongen uit bundels als Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen. ‘De boer die was syn koetie kwyt’ en ‘Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam’ waren vroege Hollandse hits.
Giardino Musicale bestaande uit Kim Stockx, blokfluiten en fagot, Elske Tinbergen barokcello en basviool en Jérôme Brodin, klavecimbel, brengt de historie tot leven en laat horen hoe het in vroegere eeuwen klonk, zowel in de betere kringen als op straat.
Vrijdag 19 januari 2018, 20.15 u
22,50 aan de zaal – cjp 2,50 korting