SCHIEDAM- De Schiedamse NSB-burgemeester Draaijer bleef na de Tweede Wereldoorlog in Schiedam een geziene figuur, die recepties afliep van gepensioneerde ambtenaren. Dat schrijft historicus Han van der Horst in zijn nieuwste publicatie ‘Zwarte jaren’, dat vanaf vandaag in de winkels ligt.
Een fragment: ‘Op 25 september 1947 verscheen D.G. Draaijer voor het tribunaal in Schiedam om zich daar te verantwoorden voor zijn burgemeesterschap in de jaren 1941-1945. Hij liet zich verdedigen door mr. A.F.A. van Velzen, tevens topman van de lokale KVP. Deze bouwde zijn verdediging rond de karakteristiek ‘Geen fout maar wel een merkwaardig man’. Draaijer betoogde dat hij binnen de gegeven omstandigheden zich altijd nationaal had gedragen. De paar keer dat hij de Hitlergroet bracht en ook zijn begunstiging van de SS moest men zien als slimme tactiek. ‘Ik voel me niet schuldig. Ik heb misschien fouten gemaakt, maar ik ontken het Nederlandse volk niet gediend te hebben.’ Draaijer kwam er met een tijdelijke ontzetting uit het actief en passief kiesrecht af. Dit ondanks het feit dat hij altijd had meegewerkt aan het deporteren van jonge mannen voor de arbeidsinzet en joden voor hun reis naar Polen.’
Op 10 mei 1940 werden de Nederlanders onverhoeds het wereldtoneel op gesleurd. Ze hadden gehoopt de Tweede Wereldoorlog als toeschouwers te kunnen volgen. In de kleine uurtjes van de tiende mei haalde het gedreun van Heinkel-bommenwerpers ze uit de droom. In de vijf zwarte jaren die volgden kwamen ze bijna allemaal voor existentiële keuzes te staan. Brave burgers toonden grootsheid, kleinheid, lafheid, moed, beginselvastheid, gewetenloosheid en het vermogen om weg te kijken. Tegelijk leerden ze wat het betekende te leven op het scherp van de snede. Dat is het verhaal van Zwarte jaren.
Nu, meer dan zeven decennia later, zijn de herinneringen aan die tijd nog springlevend. Ze spelen een rol in politieke discussies. Ze zijn het toneel van spannende verhalen. Ze raken aan taboes en pijnpunten van het heden. Daarom is Zwarte jaren niet zomaar een relaas over de heftigste periode uit onze geschiedenis. Het is net zo goed een boek van ónze tijd en ónze eeuw.
Zwarte jaren
Paperback, ca. 416 pagina’s
Prijs: 22,50 euro
ISBN: 978 90 446 3739 7
Han van der Horst (1949) is historicus. Hij genoot zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en schreef tal van boeken, waaronder Nederland, De vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu; Een bijzonder land, Het grote verhaal van onze vaderlandse geschiedenis; Het beste land van de wereld; De mooiste jaren van Nederland (1950-2000) en Rotterdam, bruid van de Maas.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.