WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NOODKLOK LAAGGELETTERDHEID SCHIEDAM

SCHIEDAM– Het Schiedamse raadslid Bertus Feelders (VVD) heeft de alarmbel geluid over de toename van laaggeletterdheid onder de inwoners van de stad. Recentelijk is vastgesteld dat circa 32% van de inwoners van Schiedam in enige mate laaggeletterd is en dat maar liefst een kwart van de 15-jarigen functioneel analfabeet is.

Ondanks het aannemen van het ‘ambitieplan taalvaardig Schiedam’ tijdens de vorige collegeperiode (2018-2022), blijkt uit de huidige cijfers dat het plan niet aan de verwachtingen voldoet. Schiedam staat bekend als de gemeente met de snelst groeiende laaggeletterdheid in Nederland, een trend die naar verwachting zal aanhouden.

De VVD-fractie heeft daarom een aantal vragen aan het college gesteld over de effectiviteit van het huidige beleid. Er wordt aangedrongen op een snelle reactie, omdat de urgentie groot zou zijn. De vragen betreffen onder andere een evaluatie van het ambitieplan en een verzoek om de raad op korte termijn te informeren over de resultaten.

De fractie benadrukt het belang van het nemen van effectieve maatregelen om de groei van laaggeletterdheid in Schiedam een halt toe te roepen.

3 gedachten over “NOODKLOK LAAGGELETTERDHEID SCHIEDAM

  1. Niet zo vreemd met het aantal scholen waar Nederlands een ondergeschoven kindje is.
    Het Nederlands wat daar op minimale wijze wordt gegeven wordt teniet gedaan door de thuissituatie.
    Op straat hoor ik steeds minder Nederlands en het aantal winkels waar Nederlands gesproken wordt neemt ook in aantal af.
    In verpleeghuizen is ook steeds minder Nederlands te horen. En dan moet je de rapportages eens lezen over je familielid wat daar verzorgd of verpleegd wordt, en dan gaat het niet over D-tjes en T-tjes
    Een Nerlandstalige taxichauffeur is een zeldzaamheid. Hetzelfde geldt voor stadswachtjes. Alles heeft te maken met het feit dat er in het verleden minder eisen werden gesteld aan ‘nieuw komers’. Bij de politie waren er zelfs allochtonen klassen.

  2. Als je door bepaalde wijken loopt van onze stad lijkt het er op dat Nederlands de 3e taal is boven het Arabisch en Pools. Maar wat wil je nu de gemeente ondersteund deze situatie op alle fronten door alle gemeentedocumenten in het Arabisch en het Pools te verstrekken. Daarnaast worden er subsidies verstrekt aan instanties waar lessen in het Arabisch gegeven worden. Op deze manier gaat de 3e generatie ook niet voldoende de Nederlandse taal leren om dat in de privé situatie in de taal van het land ven herkomst gesproken wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *