SCHIEDAM- De inwoners van Schiedam moeten er volgend jaar maar op vertrouwen dat het verbod op wegwerpplastic niet al te streng wordt gehandhaafd door de Lichtblauwe Brigade bij kleine evenementen als een buurtbarbecue. Boetes van enkele honderden tot ruim 4.000 euro (of 3 maanden celstraf) zijn mogelijk nu de gemeenteraad akkoord is met het verbod. De burgemeester denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen, maar raadslid Tom Janssen (VVD) is minder zeker.
De afgelopen week kocht Janssen plastic wegwerpbestek bij diverse Schiedamse supermarkten. Janssen: ”Er zijn veel alternatieve verkrijgbaar voor wegwerpplastic. Mijn kritiek is dat die alternatieven niet altijd even herkenbaar zijn.” Burgemeester Cor Lamers (CDA) krijgt van Janssen verschillende varianten in handen. Bedoeld om het verschil te ontdekken tussen legale (afwasbaar) en verboden (wegwerp) vorkjes. Jansen: “Kan de burgemeester mij vertellen of het ene nou strafbaar is en het andere niet? En gaan onze handhavers ook op een soort cursus ‘herken het wegwerpplastic’? Terwijl ze hun tijd en energie ook kunnen inzetten om bijvoorbeeld woonoverlast tegen te gaan of vervuiling op straat te bestrijden.”
Alleen organisatoren van een buurtfeest die de verpakking van alle legale materialen bewaren maken kans aan een straf te ontkomen. Janssen: “Ik denk dat het onredelijk veel moeite kost om het onderscheid te maken wanneer je als handhaver bij zo’n evenement aankomt om dan op voorhand te zeggen, dit is wel wegwerpplastic en dit is dan afwasbaar plastic, dat nog wel mag.”
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Rare bedoeling is dit je kan beter in dit land iemand het zieken huis in slaan waar je een hekel aan hebt dan kom je weg met een waarschuuwing of een taakstrafje.
Dit is een onmogelijke taak! Goede richtlijnen vd festivalorganisatie’s of buurtfestivals.
Laat mensen naar oplossingen zoeken.