ROTTERDAM- Een nieuwe app voor meldingen over schimmelvorming, het breder inzetten van luchtmeters als pilot en een specifieke focus op de klachten van arbeidsmigranten zijn de voorgestelde maatregelen door wethouder Chantal Zeegers (D66) om de schimmelproblematiek in Rotterdamse huishoudens aan te pakken.
De app zal de informatievoorziening over schimmelvorming toegankelijker maken en uitleggen wat onder ‘bouwkundig gebrek’ wordt verstaan. Het meldpunt Achterstallig Woningonderhoud is verbeterd om huurders met schimmelklachten beter te ondersteunen, en de website zal binnenkort worden bijgewerkt met deze wijzigingen.
De luchtmeters zullen helpen bij het monitoren van de luchtkwaliteit in het binnenmilieu, vooral bij kinderen met ernstige astma, als onderdeel van de ‘Care for Air’ studie van de GGD in samenwerking met het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Arbeidsmigranten die te maken hebben met schimmel in hun woning kunnen ook gebruikmaken van het meldpunt. De gemeente verzekert dat klachten serieus worden genomen en dat er actie wordt ondernomen, zelfs als een woning van eigenaar wisselt tijdens het proces. Wethouder Chantal Zeegers (D66): ‘Wanneer de klachtenprocedure zodanig ver doorlopen is dat er een aanschrijving rust op de woning, dan neemt de nieuwe eigenaar deze verplichting over. Deze verplichting rust namelijk op het pand en staat geregistreerd in het kadaster. Mocht de woning wisselen van huurder én verhuurder, en er is nog geen sprake van een aanschrijving, dan stopt de procedure. Deze start weer als de nieuwe huurder zich meldt bij het meldpunt.’
Huurders die te maken hebben met schimmelklachten in hun woning en geen gehoor vinden bij de verhuurder kunnen terecht bij het gemeentelijk meldpunt Achterstallig Woningonderhoud. Dat is en wordt vindbaarder gemaakt op de site van de gemeente, er zijn meerdere zoektermen toegevoegd waarmee men op het meldpunt terecht komt. Ook is de tekst van het meldpunt uitgebreid en wordt gemeld dat een huurder met schimmelklachten hier terecht kan. Daarnaast is er een link toegevoegd naar informatie over wat men kan doen bij schimmelklachten in de woning. Wanneer de melding in behandeling wordt genomen onderzoekt de bouwinspecteur de klacht en adviseert de huurder en de eigenaar actief wat men kan doen om de oorzaak weg te nemen. Als de oorzaak een bouwkundig gebrek is kan de verhuurder hierop worden aangesproken en, wanneer deze het gebrek niet verhelpt, kan de eigenaar worden aangeschreven en een sanctie volgen. Zeggers: ‘Uiteindelijk worden de gebreken altijd verholpen.’