SCHIEDAM- De klachten over het vliegverkeer boven Schiedam nemen weer toe. Het DCMR Jaarrapport over 2022 laat zien dat er een verandering is opgetreden in de vliegroutes van het vertrekkende verkeer boven Schiedam in vergelijking met 2019. Dit zou leiden tot een toename van de geluidsoverlast door Rotterdam The Hague Airport (RTHA) in vergelijking met de periode voor de lockdowns.
Een van de veranderingen is dat het vertrekkende verkeer op baan 24 later en lager een bocht maakt dan voorheen. Dit betekent dat de vliegtuigen langer en dichter bij de bebouwde kom van Schiedam vliegen. DCMR heeft in haar jaarrapport aan de Commissie regionaal overleg RTHA (Cro) geadviseerd om te onderzoeken wat de oorzaak is van deze afwijkende vliegroutes. Wethouder Frans Hamerslag (PS) heeft dit verzoek ondersteund in het Cro-overleg en gevraagd om dit door de werkgroep Hinderbeperkende maatregelen van de Cro te (laten) onderzoeken, zodat er passende maatregelen kunnen worden genomen om de overlast te verminderen.
Een andere verandering is dat er door de weersomstandigheden meer landingen over Schiedam plaatsvinden dan normaal. Door de veelvoorkomende noorden- en oostenwind, moeten de vliegtuigen vaker over Schiedam landen. Hierdoor wordt het geluidshandhavingspunt aan de kant van Schiedam sneller bereikt dan gepland. Om te voorkomen dat dit punt wordt overschreden aan het einde van het gebruiksjaar, dat loopt van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023, heeft RTHA per 27 mei baansturing ingesteld. Dit houdt in dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van baan 24 voor zowel vertrek als landing, tenzij dit niet mogelijk is door veiligheidsredenen of operationele beperkingen.
Een aantal bewoners van de Schiedamse wijken Spaland en Sveapark hebben echter aangegeven dat zij weinig merken van de baansturing door RTHA. Zij ervaren nog steeds veel geluidshinder door het vliegverkeer boven hun wijk. Zij vragen zich af of RTHA zich wel houdt aan de afspraken die zijn gemaakt over het beperken van de overlast.