WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE HARING TRADITIE VLAARDINGEN VOORTGEZET

VLAARDINGHEN- Weer even is het of de tijd heeft stilgestaan voor de deur van Museum Vlaardingen. De haringindustrie is allang verdwenen, maar de nieuwe haring is zojuist toch weer traditioneel binnengehaald in Vlaardingen. Het vertrouwde beeld van de sjees, de VL.92 Balder en het eerste vaatje verse haring zorgden voor een feestelijke sfeer.

Ruim voor aanvang staat de haringsjees al paraat voor het oude stadhuis op de Markt met een koetsier op de bok en een vrouw in traditionelere Vlaardingse klederdracht ernaast. De burgemeester kan zo instappen, maar eerst moet de visservrouw nog even haar mailbox checken, want het is 2024.

Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) stapt rond 17.30 uur alsnog in de sjees, terwijl de Balder tegelijkertijd de haven binnenvaart. Rond 18.00 uur krijgt de burgemeester op de kade het vaatje nieuwe haring aangeboden, nadat hij de vis eerst heeft gekeurd. Hierna kunnen de aanwezigen genieten van muziek, haringhappen en drinken.

De traditie van de binnenkomst van het eerste vaatje haring gaat terug naar de tijd dat Vlaardingen een bloeiende vissersvloot had. Destijds werd de eerste haring per open koets, bekend als de haringsjees, naar het koningshuis gebracht. Hoewel de haringindustrie in Vlaardingen is verdwenen, blijft deze traditie bestaan. Tegenwoordig wordt Noorse Haring gebruikt en is de rit naar de vorst vervallen, maar de sjees rijdt nog steeds over de Westhavenkade.

Het evenement rond de binnenkomst van het eerste vaatje haring is een belangrijk cultureel erfgoed voor Vlaardingen. Het herinnert de inwoners aan hun rijke maritieme geschiedenis en de tijd dat de stad een belangrijke rol speelde in de haringvisserij. De jaarlijkse viering trekt veel bezoekers en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en trots onder de Vlaardingers.

Met muziek van een shantykoor en Blaaskapel de Haringkoppen, haringhappen en drinken werd de binnenkomst van de nieuwe haring feestelijk gevierd. De traditie leeft voort en blijft een belangrijk onderdeel van de Vlaardingse cultuur.

3 gedachten over “NIEUWE HARING TRADITIE VLAARDINGEN VOORTGEZET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *