MAASSLUIS- Voor de huisvesting van vluchtelingen heeft de gemeente Maassluis tot nu toe 781.867 euro ontvangen van het COA en het Rijk. Het betreft de vergoeding voor plaatsing van honderdachtenveertig vluchtelingen in 2016. Daarnaast maakt Maassluis gebruik van het gemeentelijk versnellingsarrangement (gva). Dit in verband met de veertig extra plaatsingen van vluchtelingen boven op de door het Rijk opgelegde taakstelling. Het gva is een regeling om te zorgen dat gemeenten versneld vluchtelingen huisvesten. De vergoeding via het COA aan de gemeente bedraagt hiervoor 75 euro per week per volwassene en 37,50 per kind per week. De vluchtelingen ontvangen in deze situatie zak- en kleedgeld via het COA en alle verzekeringen.
De gemeenteraad had wethouder Sjef Evers (VVD) in juni om een overzicht gevraagd van de aantallen vluchtelingen en de hiervoor ontvangen vergoedingen van het rijk.
Maassluis hield vorig jaar rekening met een tekort van 200.000 euro voor het armoedebeleid. De oorzaak lag onder meer bij de opvang van de vluchtelingen. De huisvesting van een extra groep vluchtelingen drukte merkbaar op de begroting.
In Maassluis wordt 5.675 euro voor inrichtingskosten aan vluchtelingen uitgekeerd die een sociale huurwoningen hebben bemachtigd. Het gaat om een lening die alleen hoeft te worden terugbetaald wanneer de vluchteling binnen 3 jaar inkomsten uit werk verwerft. Volgens de gemeente Maassluis leert de ervaring dat ongeveer een derde deel van de verstrekte leningen wordt terugbetaald. Het resterende deel wordt na 3 jaar kwijtgescholden. Uit gegevens van Vluchtelingenwerk Maasdelta blijkt dat de werkloosheid onder vluchtelingen 100% is in Maassluis. In elk geval in het eerste jaar na vestiging. Een deel van de vluchtelingen kan lezen noch schrijven.
Uit eerdere gegevens van de gemeente Maassluis werd al duidelijk dat het aantal vluchtelingen dat in Maassluis wordt gehuisvest in meerderheid bestaat uit alleenstaande, jonge moslimmannen.
kunt u mij vertellen waarom vluchtelingen een duurdere flat krijgen en binnen de kortste keren een auto hebben?
grote nieuwe flatscreens gaan er naar binnen en de gekregen meubelen worden bij het grof vuil gezet
ik en veel anderen met mij verbazen ons over de spullen die ze hebben.
bij mensen met een uitkering wekt dit toch wel ergernis op.
Jonge moslimmannen… daar hebben we wat aan in Maassluis. Wordt steeds gekker hier in Nederland. Onze eigen kinderen en ouderen staan op de tweede plaats wat betreft werk, woning en gezondheidszorg. SChande