WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE AFSPRAKEN ONDERSTEUNING HUURDERS BIJ RENOVATIE EN SLOOP IN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Samen met de woningcorporaties en huurdersorganisaties heeft de gemeente Rotterdam nieuwe afspraken gemaakt over hoe zij samenwerken bij renovatie- en sloopprojecten in de stad. Deze afspraken zijn vastgelegd in een stedelijk sociaal statuut, dat deze week werd ondertekend. Het statuut richt zich op de betrokkenheid en ondersteuning van huurders tijdens ingrijpende projecten zoals renovaties of sloop van woningen.

Een belangrijke maatregel uit het sociaal statuut is de spijtoptantenregeling. Deze regeling biedt huurders die na een verhuizing spijt krijgen de mogelijkheid om terug te keren naar hun oude buurt. Daarnaast is er een ‘Blijf in de buurtgarantie’, waarmee bewoners in dezelfde wijk kunnen blijven wonen na renovatie of sloop.

Met het sociaal statuut willen de betrokken partijen zorgen voor een betere aanpak van renovatie- en sloopprojecten. Laurie Hermanns, voorzitter van het Gemeenschappelijk Overleg Huurdersorganisaties (GOH), ziet het statuut als een belangrijke verbetering: ‘Bewoners krijgen meer zeggenschap en onafhankelijke ondersteuning bij projecten. De komende jaren gaan we ervaring opdoen in drie proefprojecten, waarbij huurders volledige inspraak hebben. Op basis daarvan verbeteren we de praktische uitvoering van het statuut.’

Ook Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Havensteder, noemt het statuut een belangrijke stap: ‘We hebben nu heldere afspraken gemaakt over hoe we huurders betrekken bij renovatie en sloop. Dit geeft duidelijkheid en versterkt de samenwerking.’

Miriam Hoekstra-van der Deen, bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam, voegt toe: ‘Er ligt nu een gedeelde basis waarmee huurders kunnen meepraten over wat er met hun woning gebeurt. Dit is een belangrijk resultaat van onze gezamenlijke inspanningen.’

Het sociaal statuut beschermt huurders door hun rechten, plichten en mogelijkheden vast te leggen. Een van de maatregelen is de tijdelijke financiële ondersteuning voor huurders die te maken krijgen met hogere huur na renovatie. Zij ontvangen drie jaar lang een bijdrage om te wennen aan de nieuwe huurprijzen.

Daarnaast hebben huurdersorganisaties en bewonersgroepen recht op onafhankelijke ondersteuning als zij dat nodig hebben. Hiervoor wordt een lijst met organisaties opgesteld waaruit huurders zelf kunnen kiezen. Deze ondersteuning wordt betaald door de woningcorporaties, maar is onafhankelijk van de gemeente en corporaties.

Woningcorporaties Havensteder, Woonstad en Hef Wonen starten binnenkort met een proef waarin huurders direct kunnen meebeslissen over renovatie- en sloopprojecten. Na de proef wordt bekeken of deze werkwijze breder toepasbaar is.

Wethouder Chantal Zeegers (D66) spreekt haar waardering uit voor de afspraken: ‘Het sociaal statuut zorgt voor duidelijke afspraken over hoe bewoners begeleid worden bij ingrijpende veranderingen. Zo willen we ervoor zorgen dat zij na een renovatie of sloop weer prettig kunnen wonen in een fijne omgeving.’

De gemeente wil het sociaal statuut in de toekomst uitbreiden naar woningen die zij zelf heeft opgekocht in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en naar woningen van particuliere verhuurders. Hiermee hoopt Rotterdam de ondersteuning van huurders verder te verbeteren en hen meer zekerheid te bieden tijdens renovatie- en sloopprojecten.

Fotografie: Rhalda Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *