WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE AANPAK ARMOEDE SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het huidige stadsbestuur van Schiedam (VVD, Denk, D66, PvdA en PS) heeft een samenvatting gepubliceerd van de nota ‘Veerkrachtig Meedoen’, waarin de aanpak van armoede en bestaansonzekerheid wordt uiteengezet. Deze nota is bedoeld voor alle inwoners, organisaties, het college en de gemeenteraad van Schiedam.

Volgens het stadsbestuur zou armoede ontstaan door ingrijpende gebeurtenissen en is het niet alleen te wijten aan de mensen zelf. Landelijke politieke beslissingen en regels maken het moeilijk om mensen effectief te helpen. De gevolgen van armoede zijn groot en gaan verder dan een gebrek aan geld; het bedreigt de bestaanszekerheid van inwoners en beïnvloedt hun welzijn, sociale netwerk, woon- en leefomgeving en hun deelname aan de maatschappij.

Alleen zorgen dat mensen meer geld verdienen, zou niet voldoende zijn om het probleem op te lossen. Daarom richt de gemeente zich op de vermeende oorzaken en gevolgen van financiële onzekerheid.

De gemeente kiest voor een nieuwe benadering van armoede, gebaseerd op vijf uitgangspunten: het tegengaan van vooroordelen over mensen in armoede, het gelijk behandelen van iedereen met oog voor persoonlijke kwaliteiten en leefwereld, het verbeteren van hulp en communicatie door rekening te houden met geldstress, het breder bekijken van vragen en problemen en het samenwerken met partners in de stad en de participatieraad. De komende jaren zullen verschillende activiteiten worden ondernomen om de gemeente en haar partners bewust te maken van de gevolgen, oorzaken en oplossingen voor bestaansonzekerheid.

Naast de bestaande maatregelen om financiële bestaansonzekerheid te verminderen, introduceert het plan ‘Veerkrachtig Meedoen’ extra acties. Deze omvatten een samenhangende blik op armoede binnen alle beleidsafdelingen van de gemeente, het benutten van netwerken via sport- en hobbyverenigingen, religieuze instellingen en wijkondersteuningsteams, het ontwikkelen van een plan met Stroomopwaarts om werkende mensen die moeite hebben om rond te komen te helpen, regelmatige gesprekken met partners in de stad om ideeën op te halen, het organiseren van gesprekken over geldstress, het starten van een bewustwordingscampagne over armoede en de gevolgen daarvan, het verbeteren van de dienstverlening en het trainen van medewerkers van de gemeente en partners, en het samen met partners en ervaringsdeskundigen opstellen van een plan voor de aanpak van armoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *