WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUW SCHIEDAMS VUURWERKBELEID MOET VERKOOP TOCH VERBIEDEN

SCHIEDAM- De Schiedamse burgemeester Jules Bijl (D66) heeft gisteravond, min of meer, toegezegd te werken aan een nieuw stelsel voor het vuurwerkbeleid. Dit volgt na een recente gerechtelijke uitspraak die het huidige beleid en de uitvoering daarvan doorkruiste. “We moeten nu accepteren wat het is en kijken hoe we binnen de kaders van het landelijke vuurwerkbesluit en de Gemeentewet een nieuw vergunningenstelsel kunnen opzetten,” aldus Bijl.

De discussie ontstond nadat de rechter vlak voor oud en nieuw een uitspraak deed die het afsteek- en verkoopverbod van de gemeente ondermijnde. De vergunningen voor de vuurwerkverkoop in Schiedam mochten niet worden ingetrokken. Een hoger beroep was niet meer mogelijk voor de jaarwisseling, waardoor de gemeente de uitspraak moest accepteren.

Bijl benadrukt nu dat het aanpassen van het vergunningenstelsel een complexe kwestie is die verder gaat dan een politiek oordeel. “Het ligt gecompliceerder vanuit de techniek van de regelgeving,” zegt hij. Het huidige vuurwerkbesluit staat verkoop toe binnen bepaalde randvoorwaarden, en gemeenten hebben de mogelijkheid om dit nader te reguleren via een vergunningenstelsel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De burgemeester geeft ook aan dat het niet wenselijk is om het vergunningenstelsel zomaar af te schaffen, omdat dit zou leiden tot een situatie waarin het landelijke vuurwerkbesluit volledig van kracht wordt, met mogelijk meer vuurwerkverkoop dan gewenst. “We moeten goed kijken naar waar we verkoop willen toestaan en waar niet”, voegt hij toe.

Yorick Haan van GroenLinks wijst erop dat de Raad al in maart 2020 bij motie heeft uitgesproken voorstander te zijn van het intrekken van de vergunning voor de vuurwerkverkoop. Deze motie is echter niet doorgegaan.

Bijl concludeert dat er goed gekeken moet worden naar hoe het beleid eventueel geregeld kan worden zonder de bescherming, die de APV biedt, te verliezen. “Ik sta open voor een uitnodiging om dit nader te bespreken en een passend stelsel te ontwikkelen,” belooft hij, met gebruik van veel woorden.

5 gedachten over “NIEUW SCHIEDAMS VUURWERKBELEID MOET VERKOOP TOCH VERBIEDEN

  1. Wat een huilvolk in dat grijze stuk beton op het stadserf. Linksom of rechtsom ze blijven net zolang huilie huilie doen en voetstampen tot ze hun zin hebben. Wat willen ze nou bereiken?

    Het is met dat linkse gebroed allemaal hetzelfde. Niet de meerderheid maar de hard schreeuwende maken de dienst uit, althans dat proberen ze. Als het niet lukt vluchten ze het land uit. Kaag en Kuipers zijn daar de meest recente voorbeelden van.

    Terug naar het vuurwerk:
    Weet vrijwel zeker dat 75% van het vuurwerk dat de lucht inging tijdens jaarwisseling, niet uit Nederlandse winkels vandaan kwam.
    Dat is één van de weinige goede zaken wat we aan de Polen te danken hebben.

  2. Ik denk dat er voor de gemeente Schiedam wel belangrijker zaken zijn om aan te werken.
    En zeker ook voor groen links.

  3. Indien het vuurwerk stopt zal ik daar niet om treuren. Hoewel ik het bij de Oud en. Nieuw dit jaar al minder vond dan vorige jaren. In elk geval in de periode vooraf.

  4. Indien het vuurwerk stopt zal ik daar niet om treuren. Hoewel ik het bij de Oud en. Nieuw dit jaar al minder vond dan vorige jaren. In elk geval in de periode vooraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *