ROTTERDAM- Het nieuwe busstation Zuidplein is geopend. Zuidplein is het derde OV-knooppunt van Rotterdam en een van de grootste busstations van Nederland. De instaphaltes van het oude busstation waren verspreid en deels in het donker, onder de overkapping van het metrostation en winkelcentrum. Nu liggen alle 26 instaphaltes aan een centraal plein. Reizigers kunnen zo de juiste bushalte makkelijk vinden en de looproutes zijn korter.
Daarnaast is de presentatie van het gerestaureerde kunstwerk de Opgerolde Krant (1981) van kunstenaarscollectief Kunst & Vaarwerk onderdeel van het programma. Deze schildering op een pilaar van het busstation laat foto’s en teksten over de haven zien. Het is een ode aan Rotterdam als havenstad.
Het vernieuwde busstation en metrostation Zuidplein sluiten nu ook logischer op elkaar aan. Verbetering van de aansluiting tussen de verschillende soorten openbaar vervoer is een belangrijke doelstelling voor de stad Rotterdam en de regio. Regiobestuurder MRDH Martina Huijsmans: ‘Busstation Zuidplein heeft een belangrijke regionale functie: het is de zuidwestelijke poort naar het centrum van Rotterdam. De overstap op ander vervoer moet zo soepel mogelijk verlopen. Daarmee maken we reizen met het OV binnen onze metropoolregio betrouwbaar én comfortabel.’
Sinds 2016 bouwen de gemeente Rotterdam, MRDH, RET, Heijmans en Ballast Nedam en nog vele andere partijen in nauwe samenwerking aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid. Wouter van de Braak, Hart van Zuid: ‘De oplevering van het prachtige busstation is een bijzondere mijlpaal. We hebben al veel gebouwen gerealiseerd, zoals de uitbreiding van het Hoornbeeck College, het zwembad, het theater, het congrescentrum van Ahoy en natuurlijk een woonwijk aan het Zuiderpark. En nu kunnen we starten met herinrichting van de buitenruimte, die alles aan elkaar verbindt.’
De opening van het busstation valt samen met de start van de werkzaamheden aan de Gooilandsingel. Door het verplaatsen van de bushaltes kan van deze voorheen drukke weg een autovrije stadsboulevard worden gemaakt. Met deze boulevard krijgt Hart van Zuid een groene buitenruimte van 750 meter lang, met zitplekken, terrassen en mogelijkheden om te spelen. De werkzaamheden duren naar verwachting een jaar. Het werk gebeurt in fases. Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten voor verkeer. Voor voetgangers blijft de Gooilandsingel bereikbaar.