SCHIEDAM- De drie Waterweggemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam komen met een groot onderzoek naar het effect van het vernieuwend armoedebeleid. De drie willen onderzoeken hoe zij bepaalde zaken (nog) effectiever en efficiënter kunnen organiseren. Daartoe wordt er in de drie gemeenten een minima-effectenrapportage uitgevoerd. Hierbij worden ook de aanbevelingen betrokken van de cliëntenraden en de kindergemeenteraad (kinderombudsman).
In Schiedam heeft het college van B en W toegezegd ook de situatie rondom ZZP’ers en de inzet van ervaringsdeskundigen bij de minima-effectenrapportage te betrekken.
Het vernieuwend armoedebeleid moet aansluiten op de gedachte van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Zorgen dat kinderen ongeacht hun thuissituatie kunnen meedoen, dat inwoners niet vereenzamen en dat ook mensen met een minimuminkomen een zo gezond mogelijk leven kunnen leiden. Om dit te bereiken zullen inwoners meer geactiveerd worden om mee te doen om zo de mogelijkheid te krijgen om aan de armoede te ontsnappen.
Hierbij wordt niet alleen ingezet op het ondersteunen van inwoners met een minimuminkomen, maar juist ook op het voorkomen dat mensen zwaar onder de armoedegrens zakken; het betreft schuldpreventie en het activeren van burgers om daarmee -zoveel als mogelijk- op eigen benen te staan.