ROTTERDAM– Het aantal niet-Europese migranten in de bijstand neemt toe, zo blijkt uit landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De VVD en Leefbaar Rotterdam vragen het stadsbestuur om een beter beeld van deze ontwikkeling in Rotterdam en om meer inzicht te verkrijgen in de financiële gevolgen voor de stad.
De partijen willen onder meer weten hoeveel inwoners van Rotterdam momenteel een bijstandsuitkering ontvangen en hoe groot het aandeel daarvan is dat buiten het Europese continent is geboren. Daarnaast vragen de fracties om een leeftijdsopbouw van deze groep en een vergelijking met andere grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Naast de aantallen richten de partijen zich ook op de kosten. Het gaat hierbij niet alleen om bijstandsuitkeringen, maar ook om begeleiding, taallessen en andere ondersteuning. De twee willen een overzicht van de financiële lasten, uitgesplitst naar leeftijdsgroepen, en inzicht in hoe lang niet-Europese migranten gemiddeld afhankelijk blijven van bijstand.
De fracties vragen het stadsbestuur om deze informatie zo volledig mogelijk te leveren of een aanvullend onderzoek te starten in samenwerking met het CBS en andere instanties. Burgemeester en wethouders verwachten de beantwoording uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal op schrift toe te kunnen zenden aan de gemeenteraad.
Asieltuig in de bijstand neemt toe, asieltuig in de bak neemt toe, asieltuig dat overlast veroorzaakt neem toe, de treinen stoppen niet meer op alle stations in de buurt van asielcentra, nog meer?
De dijken doorsteken, dan ben je van alles af…
Ha ha, niet Europese migranten (gelukzoekertjes) afhankelijk van bijstand.
Voor dat soort is het een kapitaal in land van herkomst. Gegarandeerd gaat 3/4 van de bijstandsuitkering naar hun’familie’ in land van herkomst. Hiermee kopen ze een enkele reis naar Nederland om zogenaamde gezins hereniging. In Nederland beetje bedelen, zwartwerken, gratis ov, gratis gezondheidszorg en voedselbank. Alles stukken beter dan in hun eigen land en geen verplichtingen.