VLAARDINGEN- Ook in Vlaardingen houdt de reeks explosies binnen de gemeente verband met de drugshandel in de Rotterdamse haven. De explosies zijn het gevolg van mislukte pogingen om drugs uit containers te halen, maar dat is niet de enige reden waarom er bommen afgaan in de stad, zo stelt het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders in reactie op vragen van de gemeenteraad. Het college legt uit dat uit eerder onderzoek in andere plaatsen is gebleken dat een deel van de daders die verantwoordelijk zijn voor de explosies in Nederland, handelen vanuit criminele motieven die te maken hebben met de (georganiseerde) misdaad, maar dat dit niet betekent dat alle slachtoffers van de explosies zelf ook betrokken zijn bij criminele activiteiten. Het komt namelijk ook voor dat de daders via onschuldige (familie-) relaties druk proberen te zetten op personen met wie zij een conflict hebben. Daarnaast maken de daders soms een fout in het adres dat ze willen aanvallen. Ook zijn er gevallen bekend waarbij het motief voor de explosie niet in de criminele sfeer ligt, maar in de relationele of zakelijke sfeer.
Het college geeft verder aan dat bij veel van de explosies gebruik is gemaakt van zwaar en illegaal vuurwerk. Het gaat dan vooral om de zogenaamde ‘cobra’s’ – knalvuurwerk dat tot de zwaarste categorie (F4) behoort, waar de daders gemakkelijk aan kunnen komen in het illegale circuit. Dit vuurwerk heeft een grote explosieve kracht en kan veel schade veroorzaken aan een woning. De politie en het Openbaar Ministerie zetten zich actief in om de mensen die dit vuurwerk bezitten of verhandelen op te sporen en te vervolgen.
Op 21 augustus vond bij de deur van een schoenenwinkel op de Hoogstraat in Vlaardingen de tot nu toe laatste explosie plaats. Bij dit incident raakte niemand gewond. De politie heeft nog geen verdachten kunnen aanhouden voor deze explosie, maar heeft wel beelden verspreid waarop de daders te zien zijn.
Het college benadrukt dat de gemeente en de politie er alles aan doen om geweldsincidenten in Vlaardingen te voorkomen en te bestrijden. Ze hebben ook begrip voor de ongerustheid onder de inwoners en nemen deze serieus. De Vlaardingse Driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) komt regelmatig bij elkaar om te overleggen over de situatie en indien nodig verdere maatregelen te nemen.