WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘NATIONAAL DEBATPODIUM HOORT IN ROTTERDAM’

ROTTERDAM- De Arminiuskerk aan de Westersingel in Rotterdam moet de status van Nationaal Debatpodium krijgen. Er is landelijk 298.700 euro beschikbaar voor één Nationaal Debatpodium, dus burgemeester en wethouders moeten in Den Haag lobbyen om deze status voor Arminius te verkrijgen.

Publieke debatten zouden zorgen voor verbindende gesprekken om een gepolariseerde maatschappij te verbinden, meent een raadsmeerderheid op de Coolsingel. In Rotterdam en de regio Rijnmond vervult Debatpodium Arminius deze rol, terwijl De Balie en Pakhuis De Zwijger in Amsterdam dit landelijk doen.

Rotterdam, als meest diverse stad van Nederland, is volgens de gemeenteraad bij uitstek geschikt voor een Nationaal Debatpodium. Het toekennen van deze status aan Arminius zou zorgen voor een betere spreiding van culturele voorzieningen. De Raad voor Cultuur beschouwt Debatpodium Arminius als inhoudelijk kundig genoeg voor deze rol.

Ondanks dit advies heeft de Raad voor Cultuur in zijn aanbeveling voor het komende cultuurplan gekozen voor De Balie in Amsterdam, vanwege het belang voor ‘het landelijke culturele ecosysteem’. Eerder nam de gemeenteraad van Rotterdam een initiatiefvoorstel aan van VVD, D66 en PvdA om de lobby voor de culturele sector in Rotterdam te versterken.

Het stadsbestuur is nu verzocht om bij het Ministerie van Cultuur en Onderwijs te lobbyen voor de status van Nationaal Debatpodium voor Arminius.

De Arminiuskerk werd als Remonstrantse Kerk gebouwd tussen 1895 en 1897 naar een ontwerp van de architecten Henri Evers en Jacobus Pieter Stok. De kerk is vernoemd naar Jacobus Arminius, een theoloog en grondlegger van het Remonstrantse geloof, dat draait om rede, vrijheid en verdraagzaamheid. Naast religieuze diensten wordt de Arminiuskerk tegenwoordig ook gebruikt als debatpodium en voor culturele evenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *