SCHIEDAM- Het gemeentebestuur van Schiedam komt met de nadere regels om in aanmerking te komen voor een vergunning voor het bedrijfsmatig aanbieden van deelscooters en -fietsen. De regels zullen na 2 jaar worden geëvalueerd.
Aanbieders van deelscooters in Schiedam kunnen ook hun vergunning verliezen. Dat maakte burgemeester Cor Lamers (CDA) vorig jaar september al duidelijk in aanloop naar het invoeren van het vergunningstelstel. Schiedam wil ook een maximum gaan stellen aan het aantal deelscooters gebaseerd op de behoefte.
Het stallen van deelfietsen en deelscooters wordt in Schiedam zoveel als mogelijk gecombineerd met buurtstallingen. Als buurtstallingen niet voorhanden zijn kijkt de gemeente naar de juiste locaties en plekken in de openbare ruimte en indien mogelijk richten ze specifieke deelscooterparkeerplaatsen in. Denk daarbij aan stationsomgevingen. In de basis zal dit niet ten koste gaan van autoparkeerplaatsen, zo wordt verkondigd op het stadskantoor.
De gemeenteraad heeft een APV-wijziging aangenomen om een vergunningstelsel voor deelscooteraanbieders in te stellen, opdat overlast door deelscooters wordt verminderd.
Begin vorig jaar zijn hernieuwde afspraken gemaakt door de gemeente met de scooteraanbieders Felyx, GO Sharing en de fietsenaanbieder Donkey Republic. Die hebben ook de mogelijkheid om boetes op te leggen en zelfs een verhuurverbod aan notoire overtreders van de regels.
Lamers doet onder druk de burgemeester van Zwolle na, daar wordt de verhuurvergunning wegens dit soort wangedrag niet verlengd.