WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NA 80 JAAR: HERDENKING 12 SCHIEDAMSE POLITIEMANNEN

SCHIEDAM- In de Grote- of Sint Janskerk te Schiedam zijn vanmiddag twaalf politiemensen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam waren in Schiedam. Deze agenten werden op 21 juli 1944 gearresteerd en via kamp Vught weggevoerd naar Duitse concentratiekampen, nadat zij door een collega waren verraden, omdat zij naar de BBC luisterden. Geen van hen is teruggekeerd.

De BBC, en specifiek Radio Oranje, speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bood de Nederlandse bevolking hoop en moed door hen te informeren over de voortgang van de oorlog en de inspanningen van de geallieerden. Luisteren naar de BBC was echter streng verboden door de Duitse Nationaal Socialisten, omdat het als een vorm van verzet werd gezien. De bezetters wilden de controle over de informatievoorziening behouden en probeerden daarom alle buitenlandse zenders te blokkeren.

Het bezit van een radio was bijzonder riskant tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanwege de harde maatregelen van de Duitse Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tegen het verzet. De bezetter en hun Nederlandse bondgenoten – ook zonder lidmaatschap van de NSB – probeerden het verzet in Nederland te onderdrukken door middel van executies zonder proces, martelingen en het platbranden van boerderijen. Geüniformeerde Nederlanders werkten samen met de bezetter en brachten hun eigen landgenoten in gevaar. De Schiedamse politie viel onder de verantwoordelijkheid van NSB-burgemeester D.G. Draaijer, die na mei 1945 een geziene gast bleef in Schiedam, omdat hij overal mee is weggekomen.

In het politiebureau te Schiedam-Bijdorp ligt ook een koperen plaquette ter nagedachtenis aan de twaalf agenten. De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers, en veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van het monument.

Vandaag, precies tachtig jaar na hun arrestatie, worden deze moedige mannen geëerd voor hun dappere verzet tegen de onderdrukking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *