WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NA 50 JAAR NOG TRANEN IN HOEK VAN HOLLAND OM VERONICA

HOEK VAN HOLLAND- Vandaag en morgen wordt in Hoek van Holland stilgestaan bij de laatste uitzenduren van de legendarische zeezender Radio Veronica. Precies 50 jaar geleden, op 31 augustus 1974, zond Radio Veronica voor het laatst uit vanaf zee. Dit historische mediamoment kunt u dit weekend opnieuw beleven bij Museum RockArt in Hoek van Holland, bij Beeld & Geluid in Hilversum en bij het voormalige zendschip Nordeney in de haven van Amsterdam.

Nationaal PopMuseum RockArt staat op 31 augustus en 1 september geheel in het teken van Zeezender Radio Veronica. Het museum is geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur en biedt een programma vol speciale gasten en herinneringen aan de zeezenders, waaronder Radio Veronica en Radio Noordzee. Morgen, 1 september, wordt de Zeezender Top 74 live uitgezonden door webradiostation Radio Extra Gold vanuit de oude Veronica studio. RockArt is te vinden in de Zekkenstraat 42 te Hoek van Holland.

Frans Nienhuys, jarenlang presentator van het populaire verzoekplantenprogramma ‘Men vraagt en wij draaien ‘op Veronica.
Beeld & Geluid in Hilversum biedt bezoekers de kans om meer te leren over de invloed van Radio Veronica en de collectie die zich in hun depots bevindt. Beluister het laatste uur van de uitzending op precies hetzelfde tijdstip als 50 jaar geleden. Voorafgaand aan de uitzending geeft Wytze Koppelman, conservator van Beeld & Geluid, een inleiding over het belang van Radio Veronica en waarom het einde van de zeezender een belangrijk mediamoment in de Nederlandse mediageschiedenis is. Ook wordt een deel van de unieke collectie van de zeezender getoond, waaronder originele uitzendbanden, reclamespots, foto’s, reddingsboeien en de vaten waarmee de uitzendbanden werden vervoerd.

In het Mediamuseum is sinds dinsdag ook een pop-up presentatie over de zeezender Radio Veronica te bezichtigen. Het publiek kan onder andere de originele Radio Veronica-objecten uit de Beeld & Geluid-collectie bekijken en terugblikken op de roemruchte geschiedenis van het station.

Het voormalige Veronica zendschip Nordeney in de haven van Amsterdam-Noord herdenkt de zendersluiting van Veronica met een reünie vanaf 12.00 uur. Webradiostation Radio 192 – een verwijzing naar de eerste golflengte van Veronica – zal de uitzendingen vanaf de legendarische Norderney verzorgen. Bekende namen zoals Tineke, Ad Bouman, Leo van der Goot, Erik de Zwart en Rob Stenders zullen in de uitzending te horen zijn.

Vanaf april 1960 zond Radio Veronica uit vanaf de Noordzee, net buiten de territoriale wateren. De radiozender richtte zich op een breed publiek en draaide veel popmuziek, wat op andere zenders bijna niet te beluisteren was. Al snel werd het een populaire zender, mede door de Veronica Top 40, Koffietijd, de Jukebox en het vooroorlogse Men vraagt en Wij draaien. Voor de Nederlandse regering was Radio Veronica een doorn in het oog, en op 31 augustus 1974 kwam er een einde aan de uitzendingen vanaf zee door een verbod op het meewerken aan uitzendingen vanaf de schepen in internationale wateren. Voor die tijd was dit juist volledig legaal, waardoor Veronica ruim 14 jaar kon bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *