VLAARDINGEN- Het nieuwe doelgroepenvervoer in de waterweggemeenten, dat sinds 1 augustus 2023 wordt verzorgd door Ievo, heeft al diverse klachten opgeleverd in de eerste twee maanden. De klachten over Ievo gaan vooral over de volgende drie punten: de hoge belkosten om een rit te reserveren, de problemen voor reizigers die met begeleiding willen reizen en de reizen naar zogeheten ‘puntbestemmingen’, zoals ziekenhuizen of winkelcentra. Ievo heeft beloofd om de laatste twee punten snel op te lossen, maar over de belkosten is nog geen duidelijkheid. De gemeente onderzoekt of de belkosten voor de cliënten op nul kunnen worden gezet.
Ievo is een samenwerkingsverband tussen Munckhof, Trevvel en Willemsen de Koning Groep, die de aanbesteding voor het Vervoerloket, de planning en het vervoer hebben gewonnen. Doelgroepenvervoer is het vervoer voor mensen die niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen, bijvoorbeeld vanwege een handicap, een beperking of een psychische aandoening. Het gaat om verschillende soorten vervoer, zoals Wmo-vervoer, leerlingenvervoer, jeugdhulpvervoer en vervoer naar dagbesteding.
De reden dat de aanbieders van doelgroepenvervoer steeds wisselen na aanbesteding, is dat de overheid verplicht is om elke paar jaar een nieuwe aanbestedingsprocedure te volgen voor overheidsopdrachten boven een bepaalde waarde. Dit moet om eerlijke concurrentie en transparantie te bevorderen en om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. De overheid moet dan verschillende aanbieders uitnodigen om een offerte in te dienen en kiest vervolgens de beste aanbieder op basis van vooraf vastgestelde criteria. Soms kan dit betekenen dat er een andere aanbieder wordt gekozen dan de vorige keer. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit en continuïteit van het doelgroepenvervoer.
Lekker bezig. 50 cent per minuut vragen voor een telefoontje. Of is het nog duurder?