VLAARDINGEN- In Vlaardingen komt een monument om bewoners en bezoekers te herinneren aan de Slag bij Vlaardingen die in 1018 plaatsvond. Hoe dat monument er ongeveer uit komt te zien? Dat heeft Osman bedacht! Osman is een 12-jarige scholier van basisschool De Ark en hij maakte het winnend ontwerp voor het monument ‘Slag bij Vlaardingen’. Een jury koos zijn ontwerp uit 75 inzendingen van Vlaardingse scholieren. In een vervolgwedstrijd kunnen Vlaardingse kunstenaars Osman’s inspirerende voorzet uitwerken tot het uiteindelijke monument.
Het ontwerp van Osman staat voor kracht. Osman noemt het ‘een onbreekbare muur’. Wat de jury in het ontwerp aantrok, is dat het gebruik maakt van speelse elementen. Osman vertelt in zijn beschrijving: “en voor kinderen heb ik een hol gemaakt waar je doorheen kan spelen” (…) en coole foto’s kan maken”.
De Vlaardingse scholen IKC Jan Ligthart en Kindcentrum De Ark deden mee aan de wedstrijd die de gemeente Vlaardingen samen met KADE40 organiseerde. De jury bestond uit Frank Tomeï, en Yvonne Batenburg (Stichting Vlaardingen 1018), Léanne Selles (Museum Vlaardingen) en Wibo Broek. De hoeveelheid inzendingen en vooral ook de kwaliteit overdonderde de jury. Het ontwerp van Simon (van basisschool IKC Jan Ligthart) die een man met water, bier en haring bedacht, krijgt een eervolle vermelding.
Het winnende ontwerp van Osman is het startpunt van een wedstrijd voor volwassen Vlaardingers. Barry Marré van KADE40 is coördinator van het project en vertelt: “We willen graag dat deelnemers geïnspireerd worden door de speelse elementen. Het is niet de bedoeling dat het een speelobject wordt, maar dat de kunstenaar het idee omzet in een definitief en realiseerbaar kunstontwerp.”
Barry ziet het al voor zich: “Het uitgangspunt is daarbij dat het een standbeeld moet worden waar je samen mee op de foto gaat, in plaats van dat je alleen een foto van het beeld maakt.” Doel van het project is om zoveel mogelijk mensen te betrekken, zodoende dat er een traject met kinderen is, daarna gevolgd door volwassen. Barry: “we hopen dat de volwassenen net zo enthousiast reageren als de kinderen”.
In het voorjaar kiest een jury een definitief ontwerp. De winnende kunstenaar mag het ontwerp uitwerken in een monument. In de tweede helft van dit jaar komt dan de realisatie en de onthulling van het monument. “Osman en alle Vlaardingers moeten dus nog even geduld hebben om te zien hoe het idee van Osman uiteindelijk een plekje in onze stad krijgt!”, aldus Barry.
Overigens is de wedstrijd niet alleen voor wie actief is als kunstenaar; alle Vlaardingers mogen meedoen! Maar als je een ontwerp indient, en jouw ontwerp wordt uitgekozen, is het wel de bedoeling dat je het ook zelf uitvoert. Meer informatie vind je op: KADE40.nl/monument. De jury zal uit de uitzendingen drie ontwerpen kiezen, waarna de Vlaardingers mogen kiezen wie de opdracht krijgt.
Met het monument wil de gemeente Vlaardingen de betekenis van de Slag bij Vlaardingen voor het graafschap Holland en voor Vlaardingen een plek geven in het Vlaardingse straatbeeld en in de herinnering van bewoners. Het kunstwerk krijgt ook een rol bij de jaarlijkse herdenking van de ‘Dag van de slag’ op 29 juli.
Aanleiding voor het monument is het duizendjarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018. In dat jaar waren tal van evenementen die in het teken stonden van de slag. Bij de slag bij Vlaardingen, die op 29 juli 1018 plaatsvond, versloeg de Hollandse graaf Dirk III met hulp van de Vlaardingers een veel groter leger van de Duitse keizer Hendrik II. Dankzij deze overwinning kreeg het graafschap veel meer zelfstandigheid. De slag markeert het begin van een grote bloeiperiode van het graafschap dat later Holland zou gaan heten. Vlaardingen groeide in de 11e eeuw uit tot een van de belangrijkste plaatsen van het graafschap Holland.
Voor het project ontving de gemeente Vlaardingen een subsidie van de provincie Zuid-Holland. De gemeente vroeg de subsidie samen aan met KADE40.
Dat we de tweede wereldoorlog in 5 dagen verloren en 5 jaar later door derden bevrijd moesten worden zit de mensen blijkbaar zó hoog dat er een gewonnen strijd van ver voor het bestaan van Vlaardingen moet worden opgerakeld. Nu voelen we ons natuurlijk weer helden.