SCHIEDAM– De rechtbank heeft een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd voor het 3 jaar lang deelnemen aan een criminele organisatie die actief was in onder meer Schiedam. Het Openbaar Ministerie had tegen de verdachte bijna het dubbele aan straf geëist. De organisatie was betrokken bij gewoontewitwassen voor een bedrag van minimaal 4,5 miljoen euro. Dit werd afgedekt door middel van valse facturen en een grote giraal geldstroom afkomstig van contante middelen. De verdachte is ook veroordeeld voor het in bezit hebben van een vuurwapen, munitie en XTC-pillen.
De verdachte was betrokken bij een complex netwerk dat op grote schaal witwaste, waarbij gelden van criminele oorsprong via valse facturen werden omgezet in legale giraal geldstromen. Dit geld werd vervolgens overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, onder meer in Hong Kong, China, Turkije en Spanje. De veroordeelde had een actieve rol in het beheer van de bankrekeningen van de witwasmaatschappij en was betrokken bij het inleggen van contant geld, wat het illegale karakter van de operatie versterkte.
De rechtbank oordeelt dat sprake was van een georganiseerde werkwijze met een zekere structuur, waarbij de verdachte nauw samenwerkte met andere betrokkenen. De witwaspraktijken hadden gedurende drie jaar plaatsgevonden en de verdachte had daarbij een actieve rol in de coördinatie van geldstromen en het verstrekken van valse documenten. Daarnaast is de man veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen en het opmaken van valse huurovereenkomsten.
De officier van justitie heeft eerder 7 jaar gevangenisstraf geëist, inclusief een beroepsverbod van 3 jaar. De officier van justitie wijst op de ernst van de feiten, gezien de omvang van de witwasoperatie en het gebruik van valse facturen om de herkomst van het geld te verhullen. Ook het beïnvloeden van getuigen wordt als zwaarwegend beschouwd.
De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrift en het beïnvloeden van getuigen, maar vindt dat de rol van de verdachte niet die van een leider of hoofdverdachte is binnen de criminele organisatie. Het initiatief en de aansturing kwamen voornamelijk van medeverdachten. Daarom is de niet niet veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, hoewel hij wel actief betrokken was bij de criminele activiteiten.
Naast de gevangenisstraf is de verdachte ook ontzet van het recht om een bedrijf te besturen of aandeelhouder te zijn van een vennootschap voor een periode van drie jaar. De rechtbank legde de verdachte deze bijkomende straf op als gevolg van de ernstige misdrijven en de omvang van de schade die de witwaspraktijken hadden veroorzaakt.
De man is eveneens veroordeeld voor het in bezit hebben van een vuurwapen, munitie en XTC-pillen in zijn woning. De rechtbank acht dit een ernstige misdaad die niet onbestraft mocht blijven.