SCHIEDAM- De gemeente Schiedam houdt met de afvalpas precies bij hoe vaak de inwoners gebruik maken van de ondergrondse afvalcontainers. Volgens het stadsbestuur is dit nodig om de containers efficiënt te kunnen legen als ze vol zijn, zo staat in een antwoord op vragen van de gemeenteraad, maar uit datzelfde antwoord blijkt ook dat de gemeente weet welke adressen hun afvalpas negen weken lang niet hebben gebruikt. Deze zogenaamde 0-storters worden benaderd door een afvalcoach van Irado, die hen moet helpen om hun afval beter te scheiden. Dit kost de gemeente ongeveer 20.000 euro per jaar.
De afvalpas bevat persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, postcode en woonplaats. Deze gegevens worden nu gebruikt om te controleren wie, wanneer en hoeveel afval weggooit. Dit kan een schending zijn van de privacy van Schiedammers, die recht hebben op anonimiteit bij het wegbrengen van hun afval. Daarnaast kan het systeem van de afvalpas gevoelig zijn voor beveiligingsproblemen, zoals hacken, verlies of diefstal van de pas. Hierdoor kunnen de persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen of voor andere doeleinden worden gebruikt.
Wie van mening is dat de gemeente geen goede reden heeft om deze gegevens te verzamelen, en dat er minder ingrijpende manieren zijn om het afvalbeheer te organiseren, kunnen bezwaar maken tegen het verplichte gebruik van de afvalpas en vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens om in te grijpen.