ROTTERDAM- De politie heeft een sterke stijging van het aantal incidenten met explosies waargenomen in de eenheid Rotterdam. Uit landelijke cijfers blijkt dat in onze regio begin juli al 96 explosies zijn geregistreerd, meer dan in heel 2020. Toen waren er 65 explosies. De politie in Rotterdam heeft de laatste tijd ook veel verdachten aangehouden voor schietincidenten en explosies. Van de 72 aanhoudingen die tot 4 juli van dit jaar zijn verricht, is meer dan de helft 23 jaar of jonger. Een kwart van de aangehouden verdachten is minderjarig. De jongste verdachte is 14 jaar. Dit komt redelijk overeen met het landelijke beeld.
Het Landelijk Forensisch Coördinatie Team (LFCT) houdt het aantal incidenten met explosieven bij en telde tot begin juli al 303 van dit soort incidenten. In heel 2020 waren dat er in heel Nederland 325. De meeste explosies zijn gericht tegen woningen en bedrijven. Uit analyse van het fenomeen blijkt dat vaak een drugsgerelateerd crimineel conflict de achterliggende oorzaak is.
Ook opvallend is de toename van het aantal incidenten met zelfgemaakte explosieven; er worden steeds zwaardere explosieven of brandbommen gebruikt. Bij een groot deel van deze zelfgemaakte explosieven bestaat de lading uit flitspoeder. Dit poeder wordt bijvoorbeeld gebruikt in zogenoemde Cobra’s, die relatief eenvoudig verkrijgbaar zijn en in de EU zelfs legaal geproduceerd worden. Dit flitspoeder heeft een enorme explosieve kracht en wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld geldautomaten mee op te blazen. Soms worden ijzeren brievenbussen door de explosie letterlijk aan flarden gescheurd.
Het Openbaar Ministerie (OM) neemt deze zaken uitermate serieus en eist hoge straffen. Onlangs is nog 2 jaar jeugddetentie geëist voor een minderjarige die verdacht wordt van het plaatsen en laten ontploffen van een explosief. Dat is de maximale straf die het OM kan eisen bij een minderjarige.