WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER VRAAG NAAR ZORG ONVERZEKERDE PATIËNTEN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Uit een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de vraag naar de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV) in Rotterdam steeds groter wordt. De SOV is een regeling die zorgaanbieders in staat stelt om medisch noodzakelijke zorg te verlenen aan mensen die geen zorgverzekering hebben, zonder dat ze daarvoor financieel benadeeld worden. De onderzoekers hebben echter ook een aantal knelpunten ontdekt die de toegankelijkheid en effectiviteit van de regeling belemmeren. Wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) wil deze knelpunten graag aanpakken, voor zover dat binnen zijn bevoegdheid ligt. Als het gaat om landelijke wet- en regelgeving, wil hij daarover in gesprek gaan met het Rijk. Hij denkt dan aan zaken zoals: het vereenvoudigen van de aanmeldings- en declaratieprocedure; het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor onverzekerden; en het aanpassen van het landelijke beleid en de wetten, bijvoorbeeld met betrekking tot de koppeling tussen het bevolkingsregister en de zorgverzekering.

De onderzoekers constateren dat de SOV, ondanks het toenemende gebruik, nog steeds veel administratieve barrières kent en dat de bekendheid van de regeling onder zowel zorgverleners als patiënten te wensen zou overlaat. De complexiteit en onbekendheid van de SOV leiden ertoe dat onverzekerde mensen die zorg nodig hebben soms afzien van zorg, zorg uitstellen of te laat zorg zoeken, en dat zorgprofessionals soms voor financiële en zorginhoudelijke dilemma’s komen te staan.

De SOV is een landelijke regeling die in 2016 is ingevoerd door het ministerie van VWS om te voorkomen dat onverzekerden die rechtmatig in Nederland verblijven verstoken blijven van noodzakelijke zorg. De regeling maakt het mogelijk dat zorgverleners de kosten van de geleverde zorg kunnen declareren bij het CAK, een uitvoeringsorganisatie van de overheid. Aanvankelijk was er aan de SOV een meldplicht gekoppeld, waarbij de persoonsgegevens van de patiënt via de GGD/GHOR werden doorgegeven aan de gemeente. De gemeente kon dan contact opnemen met de patiënt om te helpen bij het (opnieuw) afsluiten van een zorgverzekering. Deze meldplicht is echter opgeschort, omdat deze in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming, die in 2018 van kracht werd.

Patiënten die wel een verplichte zorgverzekering hebben, moeten rekening houden met een stijging van de premie per 1 januari 2024. Volgens schattingen zal de gemiddelde premie minimaal 150 euro per maand bedragen, wat een flinke verhoging is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *