SCHIEDAM- Het nieuwe college gaat bij de steun aan SchiedamsDOEN-voorstellen verder dan het vorige college: de huidige wethouders adopteren elk twee in plaats van één Top10-voorstel voor 2014.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zoekt in heel Nederland met bewoners naar goede ideeën voor de wijk of de stad, brengt die kennis over en steunt ze vanuit de Krachttoerbus die langs alle gemeenten toert. Samen met enkele wethouders trokken ambtenaren en Schiedammers met deze toerbus afgelopen donderdag langs enkele SchiedamsDOEN-projecten.
Bij de A20 werden de grijze betonnen geluidschermen van Rijkswaterstaat bekeken waarvoor Rob van der Drift zowel aan de wijk- als aan de wegzijde een ‘groene aankleding’ zoekt. Er zijn ook voorstellen om mooie wandschilderingen door scholen toe te voegen.
In de sfeervolle historische, maar sterk vervallen Sodafabriek vertelde architect Peter van Velzen hoe hij dit gebouw met hulp van Werk & Inkomen met werkloze jongere en oudere bouwvakkers wil omtoveren tot onder andere een werk- en verkoopruimte en bed & breakfast. Met crowdfunding heeft hij al de eerste financiële basis gelegd.
Rien Adriaanse toonde alle plannen van de scoutingclubs voor een natuurspeelplaats die de jongeren zelf gaan aanleggen en onderhouden met hulp van ouders en vrijwilligers.
Ingrid van Egmond tuigt in Groenoord de buurtpreventie op. Haar presentatie leidde meteen tot uitwisseling van ervaringen met het team uit Oost.
Bob van Vliet probeert met Kunst in de Etalage leegstaande winkelpanden aan de Groenelaan en Hoogstraat weer aantrekkelijk te krijgen, maar loopt aan tegen onwelwillende winkeleigenaren.
Op het Wibautplein verraste Herbert Nikkels het gezelschap met een prachtige stadslandbouwtuin waarin vrijwilligers groenten en kruiden kweken voor de voedselbank. Zo krijgen mensen met een te smalle beurs ook gezonde maaltijden op tafel. Herbert zoekt naar braakliggende veldjes in elke wijk, bijvoorbeeld omdat nieuwbouw daar wordt uitgesteld, om er stadstuinen of speelveldjes te creëren.
Huib Sneep werkt hard aan het Burgerkennisnetwerk. Zijn vrijwilligersteam is veel tijd kwijt aan het vormen van het netwerk van Schiedammers met bijzondere professionele, vak- en wijkkennis. Samen met de gemeente worden spelregels vastgesteld hoe Schiedammers bij nieuwe projecten worden betrokken.
Marcel Polak vertelde over de ‘1700 hotelkamers voor solitaire bijen’ die afgelopen maand zijn geopend op de bijenbaan in Noord. Inmiddels werken 14 imkers samen met de gemeente Schiedam om het groen in de stad beter af te stemmen op de bijen. Door een ernstige schimmelziekte zijn wereldwijd teveel bijen doodgegaan. Datis ook slecht voor de mens, omdat fruitoogsten daardoor mislukken.
De vertegenwoordigers van het Ministerie van BZK en de VNG toonden bewondering voor de wijze waarop tal van initiatieven worden aangepakt. Jornt van Zuylen gaf de ambtenaren de raad mee om zoveel mogelijk een écht gesprek aan te gaan met initiatiefrijke Schiedammers. Hij raadde de bewoners aan om met vooral concrete vragen te komen.