WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER MELDINGEN DISCRIMINATIE IN ROTTERDAM NA CAMPAGNE

ROTTERDAM– Steeds meer inwoners van Rotterdam melden discriminatie. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage van het actieplan ‘Samenleven in een Stad 2024-2027’. De campagne ‘Zie het. Zeg het. Meld het.’ heeft bijna 900.000 mensen bereikt en leidde tot duizenden bezoeken aan de gemeentelijke meldpagina. Het stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) ziet dit als een positief signaal en wil deze lijn voortzetten.

Er is een toename in meldingen van antisemitisme en zogenaamde moslimhaat. Dit wordt mede beïnvloed door geopolitieke ontwikkelingen en spanningen in het publieke debat. De gemeente heeft hierover extra gesprekken gevoerd met betrokken gemeenschappen. Uit onderzoek blijkt ook dat de acceptatie van seksuele diversiteit afneemt (volgens de Omnibusenquête 2024). Dit gaat gepaard met een stijging in meldingen van discriminatie en intimidatie gericht op homo’s en lesbienes. Er zijn ook meldingen van leeftijdsdiscriminatie, bijvoorbeeld bij sollicitaties of in de zorg. Dit thema komt ook terug in stadsgesprekken, waar ouderen aangeven zich soms buitengesloten te voelen.

Er worden meldingen gedaan over racisme, seksuele intimidatie en uitsluiting in de openbare ruimte, zoals op straat, in het openbaar vervoer en bij overheidsinstellingen. De gemeente blijft daarom inzetten op meldingscampagnes en stadsgesprekken om bewustwording en sociale veiligheid te vergroten. Naast meldingen zet Rotterdam in op educatie. Scholen krijgen de mogelijkheid om lessen over diversiteit te volgen, zodat jongeren leren omgaan met verschillen in de samenleving. Ook worden stadsgesprekken georganiseerd. Sinds juni 2024 spraken ruim 900 Rotterdammers over onderwerpen als racisme, emancipatie en sociale uitsluiting.

Contact met verschillende gemeenschappen blijft een belangrijk aandachtspunt. De gemeente onderhoudt regelmatig overleg met onder andere de Joodse en de zogenaamde Palestijnse gemeenschappen en ondersteunt initiatieven die bijdragen aan wederzijds begrip.

De volgende voortgangsrapportage verschijnt begin 2026.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *