WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER HINDER DEELSCOOTERS EN – FIETSEN IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Uit de evaluatie van de Nadere Regels deeltweewielers 2022 blijkt dat het aantal meldingen van hinder door deelscooters en -fietsen in Schiedam is gestegen. Hoewel de stijging beperkt blijft in verhouding tot het toenemende gebruik van deze vervoermiddelen, blijft het voor de gemeente een aandachtspunt. De regels zouden daarnaast voldoende functioneren en zouden zorgen voor een evenwichtige verdeling van deeltweewielers in de stad.

De gemeente heeft op basis van de evaluatie besloten dat aanpassingen aan de regels op dit moment niet nodig zijn. Wel zijn enkele aanbevelingen uit het rapport overgenomen in een poging om de situatie te verbeteren. Zo wordt het aantal beschikbare deelscooters en -fietsen in Schiedam jaarlijks gemonitord en waar nodig bijgesteld. Daarnaast wordt de registratie van meldingen en klachten verbeterd, zodat hier sneller en gerichter op kan worden gereageerd.

Tegelijk zal de gemeenten tijdens evenementen, in samenwerking met aanbieders, extra vervoermiddelen beschikbaar stellen. Dit wordt gekoppeld aan het proces rondom evenementenvergunningen. Verder blijft de gemeente deelnemen aan regionale en landelijke bijeenkomsten over deelvervoer om beleid actueel te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Hoewel er op dit moment geen budget is voor verder onderzoek naar de invloed van de regels op ervaren hinder, zal dit in de toekomst overwogen worden als de behoefte daaraan groter wordt. Ook geeft de gemeente bij vergunningverlening prioriteit aan aanbieders die passen binnen de bestaande regels, zonder de marktwerking te verstoren.

Tegelijkertijd werkt de gemeente al aan praktische oplossingen. Zo worden er parkeerhubs aangelegd om het parkeren van deeltweewielers beter te organiseren en overlast verder te verminderen. Deze hubs moeten bijdragen aan een nettere en overzichtelijkere openbare ruimte.

Achter het aanhoudend inzetten van deelvervoer zit een agenda waarover inwoners niet worden geïnformeerd: de vervoersmiddelen zijn niet langer eigendom van de consument, maar worden beheerd door een organisatie die de voorwaarden en toegang bepaalt. De organisatie achter de deelmobiliteit kan de gebruiker op elk moment uitsluiten of het vervoer plotseling stopzetten. Dit past bij de agenda van het  World Economic Forum (WEF) dat ernaar streef iedereen van zijn privé bezittingen te ontdoen en volledig afhankelijk te maken van de aanbieders van diensten van de triljoenairs achter het WEF. Deelmobiliteit is een van de punten van hun agenda 2030.

Eén gedachte over “MEER HINDER DEELSCOOTERS EN – FIETSEN IN SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *