WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER HANDHAVERS EN DWANGSOMMEN VOOR VEILIGHEID VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) gaat voor onder meer de uitbreiding van het aantal BOA’s en verwacht extra inkomsten uit dwangsommen. Dat is wat de Vlaardingse burgemeester onlangs bedoelde met extra investeren in veiligheid, om uiteindelijk op die post te kunnen besparen. Zoveel wordt duidelijk uit het herstelplan waarmee Vlaardingen het begrotingstekort van 15 miljoen euro moet oplossen.

Alleen dit jaar wordt een tijdelijke kwartiermaker aangesteld (kosten: 50.000 euro) voor de bedrijventerreinen. Tot en met 2023 wordt het aantal BOA’s uitgebreid (2,3 fte’s) voor adresfraude en ondermijning op de bedrijventerrein (Jaarlijkse kosten: 150.000 euro). Ook tot en met 2023: jaarlijks 100.000 euro voor specifieke juridische ondersteuning bij verhoogde handhaving (bijvoorbeeld rechtszaken). Daarnaast wordt jaarlijks 75.000 euro uitgetrokken voor een analist die informatie verzamelt over netwerken en fenomenen. De analist analyseert op verzoek signalen op wijk-, buurt- en straatniveau. Dat zou in grote mate bijdragen aan adequate handhaving en opsporing.

Naast dit alles wordt ook gerekend op inkomsten uit het opleggen van bestuurlijke boetes en dwangsommen. Dit jaar zou het gaan om 55.000 euro. In de jaren 2021 tot en met 2023 om jaarlijks 110.000 euro. Dit is op basis van bekende landelijke gegevens.

Op dit moment ziet de gemeente uitdagingen en kansen op het gebied van veiligheid, staat in het herstelplan. Vlaardingen blijkt aantrekkelijk voor criminelen en lijkt zich goed te lenen voor ondermijnende vormen van criminaliteit. Ook laten kwetsbare groepen in de stad zich makkelijker gebruiken voor ondermijnende activiteiten, zoals drugshandel. Daarnaast telt Vlaardingen ongeveer 2000 woningen waar volgens onze administratie niemand woont. Hier kan sprake zijn van woonadresfraude.

Het wordt volgens het herstelplan ook steeds duidelijker dat de oorzaak van onveilige situaties te herleiden is naar andere beleidsvelden, zoals schulden, verslaving en schooluitval. Daarom is een betere samenwerking tussen zorg en veiligheid cruciaal. De gemeente pakt de jeugdproblematiek intensiever aan, begeleidt kwetsbare groepen beter om te voorkomen dat deze gebruikt worden voor ondermijnende activiteiten en zorgt ervoor dat verwarde personen de zorg krijgen die nodig is. Hierbij wordt gekeken of de juiste opvolging wordt gegeven na constatering van de problematiek. Ook zet de gemeente in op een woonzorgconcept voor huishoudens van personen die overlast geven.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *