SCHIEDAM- De Woonzorgvisie van het gemeentebestuur van Schiedam moet binnenkort meer duidelijk maken over het plan van aanpak rond Wonen en Zorg. Deze Woonzorgvisie wordt momenteel opgesteld. Het uitgangspunt is dat de bevolking veroudert en vergrijst, terwijl het aantal plaatsen in instellingen niet toeneemt. De plannen zijn gericht op langer zelfstandig blijven wonen, maar met zorg. Dit houdt in dat meer mensen thuis ondersteuning nodig hebben of zullen krijgen.
Volgens het stadsbestuur hebben meer Schiedammers last van beperkingen in hun dagelijks leven door een slechte fysieke gezondheid, mentale problemen of geldproblemen. Dit is verergerd door bijvoorbeeld de lockdowns (gebaseerd op dé hoax). Bovendien blijven meer mensen thuis wonen, omdat er minder ruimte is voor het behandelen van problemen of de behandeling korter duurt. Stijgende prijzen kunnen zorgen voor meer stress, wat een negatief effect heeft op de gezondheid.
Een zelfstandige woning is een woning met een eigen ingang en eigen keuken en toilet. De bewoner betaalt zelf de huur of de hypotheek. Als iemand in een instelling verblijft, woont hij of zij niet meer zelfstandig. Iemand kan zelfstandig wonen en daarbij ondersteuning of begeleiding krijgen. E-health en domotica zijn daarbij steeds belangrijker. De ondersteuning wordt geregeld via verschillende wetten: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015, Jeugdwet, Participatiewet, Wet passend onderwijs, Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw).