SCHIEDAM- Voor de eigenhuizenbezitter in Schiedam-Groenoord volgen in mei bijeenkomsten om hen alsnog enthousiast te maken voor een aansluiting op het warmtenet van Eneco. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor de eigenaren van rijtjeswoningen en eigenaren in VvE’s zonder Woonplus. Tijdens de eerste bijeenkomst presenteert het Servicepunt Woningverbetering de opties en aanpak om rijtjeswoningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Op de informatieavond voor de particuliere Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) legt het projectteam van de gemeente uit wat het traject inhoudt voor hun VvE’s. Net voor de zomervakantie vervolgt een wijkbrede informatieavond over Flora & Fauna: hoe gaan we in het project om met de dieren en het groen.
Het afgelopen halfjaar hebben welgeteld vier VvE’s in Groenoord een investeringsbesluit genomen voor aansluiting op het toekomstig warmtenet. Het betreft uitsluitend VvE’s waarin woningcorporatie Woonplus ook woningen bezit (Woonplus is een van de stuwende krachten achter het warmtenet). In december hadden de eerste twee VvE’s in Groenoord het besluit genomen om de investeringen voor te bereiden die nodig zijn om aan te sluiten op het warmtenet.
Met de gemengde VvE’s is de gemeente nu bezig om de voorwaarden te creëren voor een zo voordelig mogelijke financiering. Hiervan zouden VvE’s die later stappen nemen mogelijk ook profijt hebben. Ondertussen zijn er gesprekken geweest met de besturen van alle VvE’s zonder woningen van Woonplus. Deze zogenaamde particuliere VvE’s willen alleen een gratis energieadvies.
Nog altijd wordt gehoopt dat ook de eigenwoningbezitters in Groenoord zullen aansluiten op het warmtenet van Eneco. Daarvoor moet dan wel een extra hypotheek worden afgesloten (rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. Dertien Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Groenoord hebben in 2021 al aangegeven geen aansluiting op het warmtenet te willen, waaronder het Bachplein met vijf grote flats, Schubertplein en de drie Z-flats.
‘De ervaring uit de juridische pilot leert ons dat er nog veel ingrijpender wijzigingen nodig zijn om de positie van VvE’s in de energietransitie te versterken’, valt te lezen in de meest recente voortgangsrapportage van het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Precies 2 jaar terug ontdekte de OuderenPartij Schiedam (OPS) – in een brief aan de Kamercommissie voor EKZ en BZK – dat werd gezocht naar een ‘wettelijk breekijzer’, dat bewoners kan dwingen van het aardgas af te gaan. Dit pleit werd gesteund door het G40-stedennetwerk: veertig (middel)grote steden, waaronder Schiedam. Eerder was door het stadsbestuur van Schiedam de toezegging gedaan dat van gas af gaan altijd vrijwillig zou zijn.
LAAT ONS GEWOON MET RUST!!!!!!!ALS WE HET NIET WILLEN DAN WILLEN WE HET GEWOON NIET. EN ZEKER NIET ALS WE ZELF NOG MOETEN INVESTEREN. EN DE WARMTEPOMPEN ZIJN VELE MALEN MEER MILIEU VERVUILEND ALS OP HET GAS BLIJVEN. LEER EENS DE MENING OF KEUS VAN EEN MENS TE ACCEPTEREN EN TE RESPECTEREN IPV EUROTEKENS IN JULLIE OGEN TE ZIEN. HEBBEN JULLIE VROEGER NOOIT GELEERD DAT EEN JA EN JA IS EN EEN NEE EEN NEE….LAAT ONS MET RUST STELLETJE MAFIOZO’S !!!!
Sorry Boris, we leven nu eenmaal in een linkse dictatuur.
Verschrikkelijk inderdaad 0 democratie pure dictatuur
Die verplichte aansluiting gaat er gewoon komen.
Aansluiting weigeren dan stort de hele zooi in. Huiseigenaren hou vol!