VLAARDINGEN- Om de Vlaardingse kerstbomenjacht en de vreugdevuurtraditie te beschermen en te versterken, heeft de organisatie van het Marktbuurt Outdoor feest speciale Vlaardingse Kerstbomenjager stickers ontworpen. Dit feest, dat met een vergunning is toegestaan, vindt plaats op het plein aan de Broekweg tijdens de komende oud en nieuw. Als u ook ooit kerstbomen heeft verzameld en verbrand, dan is deze sticker iets voor u. U kunt deze sticker op 31 december tijdens het feest krijgen voor een kopen tegen een bijdrage, maar wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal stickers beschikbaar.
Het leek erop dat de Marktbuurt de hoop op een Vlaardings vreugdevuur had opgegeven, want het outdoorfeest is dit jaar gepland op het parkeerterrein aan de Broekweg, maar de organisatie maakt duidelijk dat ze nog steeds vechten voor hun vuurtraditie. Ze zeggen: ‘Wij zijn voorstander van de gedachte dat vuur verbindt, dat doet het al sinds mensenheugenis. Ook de emotionele effecten van vuur op de mens zijn enorm, vuur verbindt ons met ons oude innerlijke oer-gevoel en met de natuur, het geeft ons een gevoel van geborgenheid, vuur zit in de genen van de mens. Iedereen heeft wel eens in zijn leven bij een knus kampvuur gezeten of voor de open haard, het ontspannen gevoel wat dit teweegbrengt en de verbeterde sociale cohesie zijn niet toevallig, maar wetenschappelijk te verklaren. Vuren worden al eeuwenlang gebruikt voor vieringen en speciale gelegenheden, dus wat is er nou mooier dan dit bijzondere jaar waarin we vieren dat Vlaardingen 750 jaar geleden de stadsrechten heeft gekregen af te sluiten met een feest en een prachtig, goed gecontroleerd en vooral ook traditioneel vreugdevuur wat ons met onze oer gevoelens verbindt.’
De burgemeester van Vlaardingen heeft echter besloten om geen ontheffing te verlenen voor een vreugdevuur op de Broekweg, of elders in de stad. De reden hiervoor is dat het maken van een vuur bij wet verboden is, vanwege de gevaren die dit met zich meebrengt. Dit gevaar zou niet te verminderen zijn met welke maatregel dan ook. De burgemeester baseert zich hierbij op het advies van de hulpdiensten, die al jaren negatief zouden oordelen over de vreugdevuren. Ook wijst de burgemeester op het incident in Scheveningen in 2018, waarbij een vreugdevuur uit de hand liep en een vonkenregen veroorzaakte. De burgemeester vindt dat de veiligheidseisen voor evenementen steeds strenger moeten worden, en dat een vreugdevuur daar niet aan voldoet. De organisatie van het Marktbuurt Outdoor feest is het hier niet mee eens en vindt dat de gemeente de vreugdevuurtraditie, zonder goed onderzoek, kapot heeft gemaakt. Ze wijzen op een enquête uit 2018, waaruit bleek dat de meerderheid van de buurtbewoners positief was over hun vuur. Ze hebben ook een veiligheidsplan ingediend, maar dat is door de gemeente afgewezen. Tegelijk hebben ze nooit een juridische stap ondernomen om de besluiten van de gemeente aan te vechten.
Kan dat vreugdevuur dit jaar niet gewoon op een asielboot of in een azc?