VLAARDINGEN– De 41-jarige C.V. R., oorspronkelijk afkomstig uit Kaapverdië, moet verschijnen voor de politierechter in verband met een aanklacht van milieuvervuiling. De man, woonachtig in Capelle aan den IJssel, wordt ervan beschuldigd op of rond 2 mei 2022 opzettelijk een slang of pijp in de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen te hebben gebracht, wat leidde tot vervuiling van het oppervlaktewater.
Volgens de tenlastelegging had R. geen vergunning voor zijn handelingen, noch was er een vrijstelling verleend bij of krachtens algemene maatregel van bestuur. Artikel 6.3 van de Waterwet was evenmin van toepassing. De aanklacht is gebaseerd op artikel 1a, 2 en 6 van de Wet op de economische delicten in combinatie met artikel 6.2 van de Waterwet.
De zaak komt nu voor de rechter nadat de man een strafbeschikking had ontvangen en daartegen in beroep is gegaan. De uitkomst van de zitting is nog niet bekend. De straffen voor milieuovertredingen zoals milieuvervuiling variëren. Er zijn doorgaans celstraffen of zware geldboetes van toepassing. Bij ernstige, wijdverspreide of langdurige verstoring van de natuur of het milieu kunnen de straffen nog zwaarder uitvallen.
De daadwerkelijke straf afhangt van de omstandigheden van de overtreding en de beslissing van de rechter. De wetgeving rondom milieucriminaliteit blijft zich ontwikkelen, en nieuwe wijzigingen kunnen invloed hebben op de strafmaat. Recentelijk is een nieuwe maatregel geïntroduceerd waarbij ecocide, het grootschalig en langdurig beschadigen van het milieu, als een verzwarende omstandigheid wordt beschouwd. Dit kan leiden tot nog strengere straffen. Naast celstraffen voor individuen kunnen bedrijven boetes krijgen tot 5 % van hun jaarlijkse omzet.