SCHIEDAM- De politierechter moet binnenkort oordelen over de zaak van Zakaria A., een 33-jarige man uit Zoetermeer. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in Schiedam een auto heeft gereden terwijl hij onder invloed was van Cannabis.
Het voorval gebeurde op 23 februari 2021, toen de politie de man met zijn auto staande hield in Schiedam. Uit een bloedtest bleek dat hij een te hoge concentratie van THC in zijn bloed had. THC is de werkzame stof in Cannabis. De grenswaarde voor THC in het verkeer is vastgesteld op 3 microgram per liter bloed, maar bij A. werd 3,7 microgram per liter bloed gemeten.
A. moet zich nu verantwoorden voor het rijden onder invloed van drugs. Dit is een ernstig verkeersdelict, waarvoor een speciale regeling geldt. Als A. schuldig wordt bevonden, krijgt hij een strafpunt. Dit strafpunt blijft staan als A. niet meer in hoger beroep kan gaan tegen de uitspraak. Als A. nog een keer wordt veroordeeld voor een ernstig verkeersdelict, krijgt hij een tweede strafpunt. Dan wordt zijn rijbewijs automatisch ongeldig verklaard en moet hij dit inleveren.
De straf voor rijden onder invloed van drugs hangt af van de hoeveelheid drugs in het bloed, het soort drugs, de combinatie met andere drugs of alcohol, en of er sprake is van recidive. Volgens de wet kan er een boete, een gevangenisstraf of een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd, of een combinatie daarvan. De maximale gevangenisstraf is één jaar en de maximale boete is 7.8003 euro. De maximale ontzegging van de rijbevoegdheid is vijf jaar, of tien jaar bij recidive binnen vijf jaar. In de praktijk worden deze maximumstraffen echter zelden opgelegd. Er zijn richtlijnen voor strafvordering die afhankelijk zijn van het type voertuig, het soort drugs en het aantal keren dat iemand eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed.