ROTTERDAM– Minister Sophie Hermans (VVD) beschouwt de Maasvlakte en Eemshaven als kansrijke locaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Deze beslissing volgt op eerdere verkenningen en de resultaten van marktconsultaties met technologiebedrijven en mogelijke financiers. Eind februari volgend jaar wordt een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) gepubliceerd, waarin de mogelijke locaties verder worden onderzocht. Het kabinet blijft in gesprek met de provincies, gemeenten en het havenbedrijf om eventuele ruimtelijke belemmeringen in kaart te brengen.
De Maasvlakte, samen met andere mogelijke locaties zoals het Sloegebied en Terneuzen, werd eerder genoemd als potentieel gebied voor de bouw van de eerste twee kerncentrales. Inmiddels blijkt ook de Eemshaven, in Groningen, te voldoen aan de belangrijkste criteria voor de vestiging van een kerncentrale. De Eemshaven heeft toegang tot een hoogspanningsnet, koelwater en heeft voldoende toegangswegen voor rampenbestrijding. De aanwezigheid van een Natura 2000-gebied nabij de Waddenzee vormt echter een potentieel aandachtspunt voor de verdere plannen. Het kabinet gaat nu onderzoeken of de Eemshaven als locatie kan worden opgenomen in het milieueffectonderzoek (plan-MER) zonder dat dit onaanvaardbare vertraging oplevert.
De keuze voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales past binnen de bredere visie van het kabinet voor het toekomstige energiesysteem. Het kabinet streeft ernaar in 2050 een systeem te hebben dat tot 7GW aan kernenergie omvat. Dit maakt deel uit van een strategie om Nederland minder afhankelijk te maken van alternatieve (variabele) energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, en tegelijkertijd de stabiliteit van het elektriciteitsnet te garanderen. Volgens de minister kunnen kerncentrales een betrouwbare en constante energiebron leveren, die belangrijk is voor het functioneren van het elektriciteitssysteem.
De afgelopen maanden heeft de minister een marktconsultatie uitgevoerd met drie technologieleveranciers, om te onderzoeken hoe de bouw van nieuwe kerncentrales financieel haalbaar kan worden gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar mogelijke financieringsstructuren en de rol van de overheid in de financiering van de bouw van deze centrales. Er is onder meer een rapport gepresenteerd waarin wordt gekeken naar de overheidssteun die nodig zou kunnen zijn om de bouw te realiseren.
De minister laat weten dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de reacties van de betrokkenen, waaronder de regio’s waar de kerncentrales mogelijk komen. Met de geplande derde en vierde kerncentrales hoopt het kabinet de capaciteit voor schone en betrouwbare energie te vergroten en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verkleinen.